Σε ποια 3 τρόφιμα υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις

Σε ποια 3 τρόφιμα υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις;

Δεν υπάρχουν προς στιγμή ελλείψεις στην αγορά των τροφίμων όπως επισημαίνουν στο Reporter παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τις επόμενες ημέρες τονίζοντας ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο διατηρεί στοκ από τρεις μέχρι και έξι μήνες ανάλογα με το προϊόν. Αλλά και να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα σε ένα προϊόν το οποίο είναι εισαγόμενο δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί έλλειψη, όπως τονίζουν οι ίδιοι καθώς όλα τα εισαγόμενα προϊόντα καλύπτονται από αντίστοιχα ελληνικά .

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι αν τελικά η Ελλάδα βγει εκτός από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μπει σε έναν κύκλο απομόνωσης τότε η κατάσταση για την αγορά των τροφίμων θα αλλάξει άρδην καθώς υπάρχουν είδη που στην πλειονότητά τους είναι εισαγόμενα. Και ποια είναι αυτά:

Πρώτη ζάχαρη. Διότι η εγχώρια παραγωγή είναι περί τους 58.000 τόνους, ενώ οι ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη φθάνει τους 330.000 τόνους και εισάγεται ως επί το πλείστον από την Γαλλία.

Επίσης προβλήματα θα προκληθούν και στο κρέας. Κάθε χρόνο ξοδεύουμε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για εισαγωγές κρέατος καθώς μόλις το 1/5 της ζήτησης σε κρέας καλύπτεται από τον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας μας. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι οκτώ στα δέκα μοσχάρια – ή αλλιώς το 80% – που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι εισαγόμενα, αν και πουθενά δεν δηλώνεται αυτό.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές στο χοιρινό καλύπτουν το 70% της κατανάλωσης, ενώ στα κοτόπουλα η κατάσταση δείχνει πιο ελεγχόμενη με τις εισαγωγές να φθάνουν το 15%. Βασικότερες χώρες προέλευσης των εισαγωγών σε βόειο και χοιρινό είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αργεντινή, ενώ στα κοτόπουλα κυριαρχούν οι ιταλικές εισαγωγές.

Ελλείψεις θα εμφανιστούν και στα αυγά, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την κατανάλωση και κυρίως την ζήτηση από την βιομηχανία και τον κλάδο των ξενοδοχείων. Σήμερα περίπου 400 εκατ. αυγά εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατευθύνονται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπαίθριες αγορές ή ως πολτός στις βιομηχανίες και στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής.

Σημειώνεται ότι σήμερα η συνολική εγχώρια κατανάλωση φθάνει το 1,8 δις. αυγά με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να διαμορφώνεται περίπου στα 140-150 αυγά (άμεση ή έμμεση κατανάλωση). Ένα μέγεθος που «παίζει» πάνω ή κάτω ανάλογα με τον τουρισμό και τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.