Η τελική πρόταση των δανειστών στην Ελλάδα: Ποιο το δίλημμα του Τσίπρα

Ποιο το δίλημμα του Τσίπρα για την τελική πρόταση των δανειστών για συμφωνία με την Ελλάδα;

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την Ελλάδα σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί παρουσιάζουν οι διεθνείς πιστωτές όπως αναφέρει η Wall Street Journal και επισημαίνει ότι οι πιστωτές θα παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα ένα προσχέδιο συμφωνία.

Η απόρριψη της συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, ελέγχους κεφαλαίων και πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη. Αξιωματούχοι που επικαλείται η WSJ αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες με την Αθήνα με βασικές διαφωνίες στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αξιωματούχοι ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έστειλαν ένα προσχέδιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια. Μάλιστα αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες, χαρακτήρισε τελική προσφορά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το κείμενο των πέντε από το Βερολίνο.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι πιθανότητα θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα του θέσει ένα ξεκάθαρο δίλημμα.

Η απόρριψη του θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία, κεφαλαιακούς ελέγχους και μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Η αποδοχή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νίκησε στις εκλογές του Ιανουαρίου με την υπόσχεση να σταματήσει και να αναστρέψει τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι πιστωτές στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την έκτακτη βοήθεια που λαμβάνει από το 2010, μεταδίδει το πρακτορείο.

Προσχέδιο συμφωνίας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ετοίμασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη για εντατικοποίηση των διεργασιών σε σχέση με την Ελλάδα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξακολουθεί μεν να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες, για να υπάρξει αίσια έκβαση στη διαπραγμάτευση, αλλά η διατήρηση της εκκρεμότητας προκαλεί εκνευρισμό.

Ενδεικτικό της αγωνίας και της προσμονής με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διαβουλεύσεις είναι ότι καθ όλη τη διάρκεια της πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, διεξαγόταν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, που έχουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ανακουφισμένη από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο τελεσίγραφο από τους εταίρους και τους Θεσμούς, που θα την έφερνε σε δύσκολη θέση. Και φυσικά να είναι ικανοποιημένη γιατί επιβεβαιώθηκε η βούληση για εντατικοποίηση της προσπάθειας να βρεθεί λύση. Αναμένει ωστόσο να δει εάν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το Βερολίνο για τη πενταμερή, ώστε να έχει σαφή εικόνα.

Εκείνο που δεν προέκυψε πάντως και σημειώνεται ως αρνητικό είναι η επιτάχυνση των εξελίξεων ώστε να έχουμε Eurogroup στις αρχές αυτής της εβδομάδας, όπως ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διάφορες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δανειστών δυσχεραίνει την διαπραγμάτευση, αλλά καταδεικνύει και την ανάγκη πολιτικής λύσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί λύση χωρίς ουσιαστική επίλυση του προβλήματος ρευστότητας, ενώ επιμένει στη διατήρηση ορισμένων κόκκινων γραμμών, κυριως στο συνταξιοδοτικό.

Έχει ενδιαφέρον μέσα σε αυτές τις συνθήκες τι θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL με το οποίο θα συναντηθεί στις 2.30 μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι:

– Gabriele Zimmer, Πρόεδρος GUE/NGL
– Neoklis Sylikiotis, Αντιπρόεδρος GUE/NGL
– Malin Bjork, Αντιπρόεδρος GUE/NGL
– Maria D’ Alimonte, Γενική Γραμματέας GUE/NGL και
– Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή της GUE/NGL.

Διαβάστε πού «κλείδωσε» ο ΦΠΑ για τη συμφωνία στο Brussels Group και γιατί μπλοκάρει τη συμφωνία το ΔΝΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.