Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Τσίπρας “κόβει” τις συντάξεις και κλείνει τη συμφωνία εντός 24ώρου

Πώς ο Τσίπρας “κόβει” τις συντάξεις και κλείνει τη συμφωνία εντός 24ώρου σύμφωνα με τη Die Welt;

Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Έλληνα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ετοιμότητά του να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Πιο κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας είναι η Αθήνα και οι πιστωτές, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σε δημοσίευμά της αργά το βράδυ της Δευτέρας η εφημερίδα μετέδωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις συμβιβασμού της Ελλάδας στο ζήτημα των συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Die Welt, ο Έλληνα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ετοιμότητά του να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Αγώνας δρόμου σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αθήνα, διεξάγεται τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων 24ωρων και να μην προκύψει… ελληνικό ατύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν από τη γερμανική πρωτεύουσα, η τριμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ εξελίχθηκε σε πενταμερής καθώς προστέθηκε και η Κ. Λαγκάρντ με τον Μ. Ντράγκι. Είναι φανερό ότι το σύνολο των Θεσμών μαζί τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας που θα ικανοποιεί τις δύο πλευρές.

Το Bloomberg μετέδωσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ότι θα υπάρξει αργότερα απόψε συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θέμα συζήτησης την Ελλάδα. Τόπος διεξαγωγής της συνάντησης, η γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντα με το Βloomberg, οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Η Ελλάδα, εξάλλου, φαίνεται πως αποτέλεσε νωρίτερα και το -βασικό, αν και εκτός επίσημης ατζέντας- θέμα στο δείπνο ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

Στη… σκιά των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη γαλλική Le Monde, όπου ζήτησε πολιτική λύση, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν, χωρίς στην τριμερή να υπάρχει επισήμως το θέμα της Αθήνας, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του δείπνου διέψευσαν τις ελληνικές προσδοκίες, καθώς δεν έκαναν καμία δήλωση επί του ζητήματος.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη νέα σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, το απόγευμα μετέβησαν στο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Προσερχόμενος στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί». Ερωτηθείς για το περιεχόμενου της συμφωνίας, τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες γι’ αυτά».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.