Δημοψήφισμα: Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις. Στα όρια του στατιστικού λάθους

Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα 2015;

Την Κυριακή ψηφίζουμε στο Δημοψήφισμα και σήμερα Παρακσευή είναι η τελευταία μέρα σήμερα για να δημοσιευθούν οι δημοσκοπήσεις που αφορούν το δημοψήφισμα.

Ολα δείχνουν με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί οριακά.

Αρχικά δημοσιοποιήθηκε η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO για το «Εθνος» που δείχνει ντέρμπι στο δημοψήφισμα με μικρό προβάδισμα 1,4% του «Ναι» έναντι του «Oχι»,, το «Ναι» λαμβάνει 44,8% και το «Oχι» 43,4%. Το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το «Oχι» υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που κινείται στο 11,8%

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 61% των πολιτών πιστεύει ότι με το όχι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

Παράλληλα και ενώ το “ναι” στο δημοψήφισμα έχει μικρότερο ποσοστό, ένα μεγάλο ποσοτό 74% λέει ναι στο ευρώ και ένα ποσοτό 15% που θέλει εθνικό νόμισμα.

Ο Κ. Παναγόπουλος, διευθύνον σύμβουλος της Alco, επεσήμανε ότι η δημοσκόπηση έγινε την Τρίτη και την Τετάρτη, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η τάση ήταν υπέρ του ναι, ωστόσο η διαφορά είναι μικρή και στα όρια του στατιστικού λάθους.

Είναι μια διαφορά που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, οι τελευταίες ώρες πριν την κάλπη μπορούν να αλλάξουν πολλά και έτσι οι δύο πλευρές επιδίδονται σήμερα με μεγάλες συγκεντρώσεις στη μάχη των εντυπώσεων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το ΝΑΙ λαμβάνει 41,5%, ενώ το ΟΧΙ κυμαίνεται στο 40,2 %. Η διαφορά φαίνεται οριακή αλλά τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας και η τάση των αναποφάσιστων δείχνουν ανοδική τάση των υποστηρικτών του ΝΑΙ. Η αναγωγή στα έγκυρα δείχνει ότι το ποσοστό του ΝΑΙ φτάνει στο 44,8% και το ποσοστό του ΟΧΙ στο 43,4% με αναποφάσιστους περίπου το 11,8% των ερωτηθέντων.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και άλλα στοιχεία από δημοσκοπήσεις όπως της GPO.

“Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι δεν θα έχουμε μεγάλες διαφορές. Μέχρι τώρα ,λέμε, δεν προϊδεάζει για κοντινές αποστάσεις. Ο κόσμος είναι κομμένος στα δύο” τόνισε ο κ.Θεοδωρικάκος τόνισε “ότι γίνονται συνεχείς δημοσκοπήσεις οι οποίες διαφοροποιήθηκαν μετά το κλείσιμο των τραπεζών”.

Κομμένη ακριβώς στα δυο είναι η Ελλάδα γράφει το πρακτορείο Bloomberg το οποίο δημοσιεύει μια δημοσκόπηση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.042 ατόμων.

Η δημοσκόπηση διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου σε δείγμα 1.042 ατόμων. Σε αυτό, το «Όχι» συγκεντρώνει το 43% και το «Ναι» το 42.5%, κάτι που δείχνει ολοκάθαρα στο σχίσμα που έχει προκληθεί στο εκλογικό σώμα (το περιθώριο λάθους φτάνει στο 3%).

Όπως γράφει το Bloomberg στα πορίσματα της δημοσκόπησης: “η έρευνα δείχνει ότι η ψηφοφορία πιθανόν να μη λύσει απολύτως τίποτα και η οικονομική και πολιτική κρίση στο έθνος βαθαίνει”.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι το μέλλον της χώρας στη νομισματική ένωση είναι αμφίβολο.

Δείτε τις φωτογραφίες με τις δημοσκοπήσεις:

Διαβάστε τι λέει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα και τι ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία στη μυστική δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.