Δημοψήφισμα: ποια τα σενάρια της επόμενης μέρας

Ποια τα σενάρια της επόμενης μέρας; Τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα;

Με την συγκέντρωση στο Σύνταγμα στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνεται σήμερα η καμπάνια του «Όχι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 το απόγευμα όπου θα δοθεί συναυλία από γνωστούς καλλιτέχνες και γύρω στις 9 θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση και ο κορμός της ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης προκειμένου να συγκρατηθεί ή και να ενισχυθεί το ρεύμα υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Επιπλέον, η συγκέντρωση αυτή θα αναμετρηθεί με τη συγκέντρωση των υποστηρικτών του «Ναι» στο δημοψήφισμα που έχουν «ραντεβού» την ίδια ώρα, όχι μακριά απ’ το Σύνταγμα, στο Καλλιμάρμαρο.

Η επικοινωνιακή καμπάνια της κυβέρνησης είναι μάλλον λιτή λόγω έλλειψης χρόνου και κορυφώνεται σήμερα (αναμένεται να υπάρξουν δύο ακόμα βίντεο, ενώ κυκλοφορεί ήδη ένα). Η μάχη είναι σαφώς άνιση αν λάβει κανείς υπόψη την σε απευθείας κάλυψη των εξελίξεων, σχεδόν επί 24ώρου βάσεως από τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία εστιάζουν στις ουρές στα ΑΤΜ και στους κινδύνους που είναι στο τραπέζι αν ψηφιστεί το Όχι (κούρεμα καταθέσεων, κλπ), δίνουν δε βήμα σε κάθε επίθεση προς την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού πυρήνα μοιάζει να αποφεύγουν να εκτεθούν στην πίεση των πάνελ και των τηλεοπτικών παραθύρων και κυβέρνηση και κόμμα εκπροσωπούνται από συγκεκριμένα πρόσωπα κατά κανόνα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Φίλη, τον Γραμματέα και την εκπρόσωπο του κόμματος Τάσο Κορωνάκη και Ράνια Σβίγκου αντιστοίχως, βουλευτές, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζουν προσωπικές απόψεις και ελάχιστους υπουργούς κάποιο εκ των οποίων προτιμούν τις συνεντεύξεις σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Ωστόσο, η πίεση προέρχεται και από την κοινωνία η οποία δείχνει μοιρασμένη, με άλλους να αψηφούν την υπόθεση των κλειστών τραπεζών και να κλείνουν τ’ αυτιά τους στην κινδυνολογία αλλά και με μεγάλη μερίδα των πολιτών να φοβάται για το τι τους ξημερώνει και να οργίζεται με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η τελευταία, επιρρίπτει σταθερά κάθε ευθύνη για τις κλειστές τράπεζες στην πλευρά των δανειστών που δεν έδωσε το πράσινο φως για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος.

Δημοσκοπήσεις – ντέρμπι

Η εικόνα που έχει το κυβερνητικό επιτελείο από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι μετά τις πρώτες μέρες που το Όχι κυριαρχούσε με διαφορά άρχισε να υποχωρεί με το πέρασμα των ημερών, όσο δηλαδή γίνονταν φανερές οι συνέπειες της τραπεζικής αργίας και των περιορισμών στο όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Πλέον διεξάγεται ντέρμπι μεταξύ του «όχι» και του «ναι», με το «ναι» να περνά οριακά μπροστά στη σημερινή δημοσκόπηση της ALCO για το «Εθνος» (44,8% έναντι 43,4%) για το δημοψήφισμα. Στην κυβέρνηση άλλοι θεωρούν ότι όλα είναι ανοιχτά ως την Κυριακή, άλλοι θεωρούν ότι θα υπερισχύσει το «Όχι» και οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα επικρατήσει οριακά το «Ναι».

Η υποχώρηση του «όχι» στο δημοψήφισμα μετά τα πρώτα εικοσιτετράωρα οφείλεται σαφώς και στη «φιλολογία» περί κουρέματος των καταθέσεων σε περίπτωση που επικρατήσει το Όχι γι αυτό άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας με τις καθημερινές του εμφανίσεις διαβεβαιώνει ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις.

Διαβεβαιώσεις για τράπεζες – καταθέσεις

Κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 επιχειρώντας να καθησυχάσει, σημείωσε ότι η διασφάλιση των καταθέσεων είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στους παραλληλισμούς με την Κύπρο, είπε πως εκεί έγινε κούρεμα καταθέσεων λόγω έλλειψης κεφαλαιακής επάρκειας και έγινε αιφνιδιαστικά χωρίς να υπάρχει θέμα ρευστότητας. Στην Ελλάδα είπε οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και έχουν κεφαλαιακή επάρκεια.

Ωστόσο, η τύχη των τραπεζών φαίνεται πλέον να συνδέεται με το κλείσιμο της συμφωνίας με την κυβέρνηση να τροποποιεί την αρχική της στάση ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη ούτως ή άλλως. Το όριο που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι και πάλι η Τρίτη αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός 48 ωρών, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το «Όχι», κάτι που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο αν ληφθεί υπόψη η μέχρι στιγμής σκληρή στάση των δανειστών, οι οποίοι διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για μετά το δημοψήφισμα και παρεμβαίνουν ανοιχτά υπέρ του ναι, απειλούν δε ότι το «Όχι» θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια της επόμενης μέρας:

1.Αν επικρατήσει το «όχι» ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το επόμενο πρωί θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να κλείσει συμφωνία. Κατά τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1 μάλιστα επιχείρησε να ανατρέψει τη ρητορική ότι το δημοψήφισμα είναι καταστροφή και πως αν επικρατήσει το όχι θα καταρρεύσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις λέγοντας πως «το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση πριν τη συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην άποψη πως όσο πιο ισχυρό είναι το όχι τόσο καλύτερη θα είναι η συμφωνία. Ενδεχομένως, η έκθεση του ΔΝΤ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κάλπη, να ενισχύει τα κυβερνητικά επιχειρήματα στην τελική ευθεία του δημοψηφίσματος και να δίνει την εντύπωση ότι, εφόσον επικρατήσει το« Όχι» η κυβέρνηση θα έχει ένα όπλο να στηρίξει τις θέσεις της. Σημειώνεται ότι η έκθεση του ΔΝΤ μιλά για αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους τουλάχιστον 50 δις ως το 2018. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη Μαρία Χούκλη άφησε αιχμές κατά του Ταμείου ότι δεν προώθησε αυτή του τη θέση τους προηγούμενους πέντε μήνες των διαπραγματεύσεων.

2.Αν επικρατήσει το «ναι» τότε ο πρωθυπουργός, όπως είπε χθες θα παραμείνει θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος ώστε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέσα από συνεννόηση με το κόμμα αλλά και τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας και τα άλλα κόμματα.

Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη από τη Δευτέρα πει ότι δε θα είναι ο ίδιος εκείνος που θα εφαρμόσει τη συμφωνία που θα προκύψει απ’ το «ναι» , μια συμφωνία μη βιώσιμη όπως εκτίμησε ο ίδιος, πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν ότι θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη διάδοχη, κατάσταση χωρίς εκλογές και χωρίς, στη μεταβατική κυβέρνηση που θα προκύψει, να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, ή κάποιος απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβεβαίωση ότι αν επικρατήσει το «ναι» η κυβέρνησή του θα το σεβαστεί και θα γίνει νόμος του κράτους, εκτιμάται ότι ο ίδιος θα κλείσει τη συμφωνία και θα την περάσει απ’ τη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του τονίζουν ότι ισχύει η δήλωσή του «δε θα είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού».

Ο ίδιος κατήγγειλε επανειλημμένα τις προσπάθειες στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ως πραξικοπηματικές, που θα αναδείξουν δοτούς πρωθυπουργούς, επιχειρώντας μεταξύ άλλων να ευαισθητοποιήσει τα δημοκρατικά ανακλαστικά των πολιτών εν όψει της κάλπης και να προκαταβάλει τον χαρακτήρα τους.

Διαβάστε τι λέει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα και τι ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία στη μυστική δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.