Βόμβα με παρασκήνιο στο Eurogroup: Πώς η Ελλάδα βγήκε από το ευρώ για 2 ώρες

Πώς η Ελλάδα βρέθηκε εκτός ευρώ για 2 ώρες;

Αναμφίβολα, η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο δύσκολη όλης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Όχι μόνο γιατί φάνηκε ότι υπήρχε βούληση να ταπεινωθεί η Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί οι προτάσεις των πιστωτών ήταν φρικαλέες- τον χαρακτηρισμό (που φυσικά υιοθετούμε) έκαναν ακόμη και Γερμανοί δημοσιογράφοι. Όχι μόνο γιατί οΣόιμπλε παρουσίασε το σχέδιο «time out από το ευρώ». Αλλά γιατί, χθες, η Ελλάδα, για περίπου δύο ώρες, βρέθηκε έξω από το ευρώ! Ναι, χθες, η Ελλάδα, για κάποιο χρονικό διάστημα βρέθηκε εκτός ευρώ!

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας στα χέρια του το «κείμενο- τέρας» που προέκυψε από το Eurogroup, διατύπωσε την κατηγορηματική του διαφωνία με σειρά προτάσεων. Κυρίως ο Πρωθυπουργός διαφώνησε με την μεταφορά του ταμείου που είναι αρμόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις (ΤΑΙΠΕΔ) από την Αθήνα σε ένα fund στο Λουξεμβούργο, με νέο μέτοχο την Κομισιόν. Την ιδέα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τη χαρακτήρισε «από άλλο πλανήτη».

Παραλλήλως διαφώνησε και με την απαίτηση να αποσυρθούν νόμοι της κυβέρνησης που θεωρούνται μονομερείς ενέργειες από τους δανειστές. Αυτό σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα έκανε μια τεράστια κωλοτούμπα απεμπολώντας κεντρικές πολιτικές της επιλογές, όπως η επιστροφή των καθαριστριών στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Η εμμονή της Άνγκελα Μέρκελ, οδήγησε σε αδιέξοδο και διακοπή της Συνόδου Κορυφής. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης- οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει όσους έπρεπε να ενημερωθούν στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως άρχισε ο σχεδιασμός για την επιστροφή, τα διαγγέλματα, τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και ότι άλλο δραματικό βάζει ο νους.

Μεταξύ αυτών που ενημερώθηκαν, ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναζήτησε τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ,ενώ ταυτοχρόνως βρισκόταν σε εξέλιξη παρασκηνιακές κινήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τελικά, με διαμεσολάβηση του Γάλλου Προέδρου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ- Τσίπρα- Τουσκ. Εκεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Μέρκελ δεν επέμενε στη μεταφορά του ταμείου στο Λουξεμβούργο και στην κατάργηση όλων όσα έχουν ψηφιστεί από την Ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκλήθη να συναντηθεί με τον Σόιμπλε και τον Σαπέν. Οι Πρωθυπουργοί συνέχισαν τη Σύνοδο και έφτασαν, όλοι, ως το δείπνο εργασίας. Οι τεχνοκράτες και οι νομικοί, ανέλαβαν να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων που προέκυψαν. Η Ελλάδα είχε επιστρέψει στο ευρώ.

Διαβάστε ποια η σχέση του Σόιμπλε με την τράπεζα που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ και τι είναι το ταμείο των 50 δις ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.