Συμφέρει ή όχι η επιστροφή στη δραχμή;

Συμφέρει ή όχι η επιστροφή στη δραχμή;

Tο τελευταίο διάστημα είναι έντονος ο διάλογος για το αν, τελικά, θα συνέφερε στην Ελλάδα η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και η ρήξη με την ΕΕ ή αν θα ήταν οικονομικά πιο συμφέρουσα η επίτευξη μίας συμφωνίας, εντός των πλαισίων που θέτει η πρόταση της κυβέρνησης και των δανειστών, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τελευταίες προτάσεις τους οι οποίες είναι, πλέον, όμοιες σε βαθμό που να δικαιολογεί τη δυνατότητα συμφωνίας (αλλαγή του 30% περίπου της συμφωνίας του 2012).

Είναι σίγουρα, ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τι φανερώνουν οι μακροοικονομικές προσομοιώσεις πως θα συνέβαινε στην οικονομία της χώρας τόσο σε περίπτωση μίας συμφωνίας στα παραπάνω πλαίσια όσο και στην περίπτωση ρήξης, άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου απ’ το ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στο βασικό σενάριο, της παραμονής στο ευρώ, οι προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν στη βάση μίας το δυνατό συντομότερης συμφωνίας, πριν η τραπεζική αργία προκαλέσει ζωτική βλάβη στην οικονομία.

ΑΕΠ, ύφεση – ανάπτυξη

Στο βασικό σενάριο (α), η ελληνική οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 1,7% στο 2015 και κοντά στο 2,4% το 2016. Στη συνέχεια το ΑΕΠ αναμένεται να διατηρήσει μία αυξητική δυναμική και διαμορφωθεί κοντά στα 220 δις ευρώ (με τιμές 2010) το 2025.

Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β), το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2015 και 5,1% το 2016. Στη συνέχεια θα μπει σε μία αυξητική τροχιά η οποία θα το φέρει στα επίπεδα του 2015 μετά από τέσσερα χρόνια, στις αρχές του 2020, ενώ μέχρι το 2025 θα έχει πλησιάσει αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από το ΑΕΠ στην περίπτωση του βασικού σεναρίου.

Ανεργία

Στο βασικό σενάριο (α), η επίσημη ανεργία αναμένεται να επιστρέψει σε πτωτική τροχιά και να κυμαίνεται στο 24% στα τέλη του 2016. Στη συνέχεια προβλέπεται να βρίσκεται στο 19,5% το 2020 και στο 13% το 2025.

Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) η επίσημη ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 31% (με το ποσοστό να επηρεάζεται πτωτικά ωστόσο από τη σημαντική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού εξαιτίας της μετανάστευσης του). Στη συνέχεια η ανεργία αναμένεται να κυμαίνεται στο 25,1% το 2020 και στο 15,5% το 2025.

Τιμές καταναλωτή

Στο βασικό σενάριο (α), οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μπουν σε μία σταθεροποιητική τροχιά μέχρι το 2017 και να επιστρέψουν σε μία ήπια αύξηση μέχρι το 2025 όσο η οικονομία θα αναρρώνει.

Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 50% μέχρι το 2017, εξαιτίας της αντίστοιχης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Στη συνέχεια αναμένεται να μπουν σε μία ήπια αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα, παραμένοντας περίπου 50% υψηλότερα απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου α’ μέχρι και το 2025.

Τιμές κατοικίας

Στο βασικό σενάριο (α), οι τιμές κατοικίες αναμένεται να μπουν σε μία σταθεροποιητική τροχιά το 2016 με ήπια ανάρρωση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σταδιακή ανάκαμψη της τάξης του 20-25% μέχρι το 2025. .

Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) οι τιμές κατοικίες αναμένεται να καταγράψουν πτώση της τάξης του 30-35% μέχρι το 2017 και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά, παραμένοντας, ωστόσο, μέχρι το 2025 χαμηλότερα απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου β’.

Συμπερασματικά, στην περίπτωση του β’ σεναρίου η Ελλάδα θα ‘χάσει’ περίπου τέσσερα χρόνια πριν επανέλθει στα επίπεδα του 2015 το 2020, ενώ μέχρι το 2025 θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πιο αρνητική κατάσταση απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου α’.

Διαβάστε ποιες οι νέες απαιτήσεις των δανειστών και ποιο το λάθος σε δημοσκόπηση της GPO για το δημοψήφισμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.