Πώς η Ελλάδα μπορεί να τυπώσει ευρώ

Πώς μπορεί τεχνικά η Ελλάδα να τυπώσει ευρώ;

Ενώ το φυσικό χρήμα στερεύει στην Ελλάδα, το ερώτημα που ακούγεται όλο και πιο πολύ είναι: δεν μπορεί η Ελλάδα να τυπώσει ευρώ;

Η απάντηση είναι πώς ναι, η Ελλάδα τεχνικά μπορεί να τυπώσει ευρώ.

Στο Χολαργό βρίσκεται ένα από τα 14 νομισματοκοπεία υψίστης ασφαλείας της Ευρωζώνης, για την ακρίβεια μια από τις ειδικές μήτρες εκτύπωσης χαρτονομισμάτων του ευρώ και συγκεκριμένα αυτή για το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.

Όμως, όπως εξηγεί ο Guradian, το να τυπώσει η Ελλάδα χρήμα χωρίς την έγκριση της ΕΚΤ θα ισοδυναμούσε με… κήρυξη πολέμου.

Από την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το 2002, οι αποφάσεις για εκτύπωση χρήματος λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα με πολύ αυστηρό και σφιχτό πρόγραμμα.

Η απόφαση για κάθε εκτύπωση λαμβάνεται αρκετά χρόνια πριν βάσει προβλέψεων και μελετών που γίνονται στα κεντρικά της ΕΚΤ, ενώ πρέπει να μην είναι ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα από το καθορισμένο, ώστε να ικανοποιούν τη ζήτηση και την αντικατάσταση φθαρμένων νομισμάτων.

Και εκτός από τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν, υπάρχει και ένα άλλο… πρόβλημα: η Ελλάδα εκτυπώνει τα 10ευρα. Φανταστείτε πόσα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ θα χρειαζόταν για να καλύψει τις ανάγκες της.

Μόνον και μόνον για το χρέος (περίπου 350 δισ. ευρώ): 350.000.000.000 : 10 = 35.000.000.000 χαρτονομίσματα.

Διαβάστε πώς κούρεψε τις εγγυήσεις των τραπεζών η ΕΚΤ και μέχρι πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.