Δραματικές εξελίξεις στο Eurogroup: Τι αποφάσισαν για το δημοψήφισμα

Τι αποφασίστηκε στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα; Τι θα γίνει μέχρι το δημοψήφισμα;

Το Eurogroup για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή δεν αναμένεται νέα συνεδρίαση έως τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Η χώρα οδηγείται στο δημοψήφισμα χωρίς συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και η οικονομική ασφυξία στις τράπεζες μεγαλώνει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup έκανε την λακωνική δήλωση: «Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ, το συμβούλιο αποφάσισε να αναμείνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν υπάρξει νέα συζήτηση σχετικά με την ελληνική κρίση.

Μέρκελ: Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις

«Αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες για διαπραγματεύσεις», επανέλαβε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, αλλά τόνισε ότι πρέπει πρώτα να γίνει το δημοψήφισμα. Επισήμανε δε ότι «αν δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, θα πρέπει να μιλήσουμε εκ νέου», αλλά εξ όσων γνωρίζει, «δεν υπάρχει νέα κατάσταση».

«Χρειαζόμαστε μία κατάσταση, η οποία θα επιτρέπει ευρείες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως έγινε σε άλλες χώρες που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και, ερωτηθείσα σχετικά με την προσωπική της σχέση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες. Η προσωπική μας σχέση δεν έχει διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο. Είναι κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά μπορούν και οι άλλες 18 χώρες να έχουν τη δική τους θέση για το θέμα. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να μιλήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει διάσταση απόψεων με την γαλλική κυβέρνηση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η Καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαφορά απόψεων σχετικά με το ότι πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε ».

Σεβαστή αλλά «λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα ο Ματέο Ρέντσι και τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα έκανε το ίδιο. Απηύθυνε δε έκκληση να μην γίνει το δημοψήφισμα ένα «ντέρμπι» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και του κ. Τσίπρα. «Να μην κάνουμε αυτό το λάθος», δήλωσε και σημείωσε ότι στην Ευρώπη η συμβίωση έχει τις δυσκολίες της, αλλά αν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

Η νέα πρόταση

Ο Αλέξης Τσίπρας , σε νέα επιστολή του την Τρίτη το βράδυ, προς τους θεσμούς, αποδέχτηκε κάποιους από τους όρους της πρότασης των δανειστών. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές . Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

Δυστυχώς και νέα πρόταση της Αθήνας είναι γενικόλογη. Ευχή όλων να μην αποτελεί μια κίνηση πολιτικού ελιγμού ή ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, σε μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιρρίψει την ευθύνη στους δανειστές για την επερχόμενη καταστροφή της χώρας.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική, σημειώνουν οι ίδιες πηγές .

Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:

– Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
– Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
– Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
– Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
– Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δηλώνουν στο πρακτορείο Reuters ότι η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές περιέχει όρους τους οποίους πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αποδεχτούν πολύ δύσκολα. “Υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα” δήλωσε ένας αξιωματούχος. “Στην επιστολή, για παράδειγμα, αναφέρεται γενικά ότι θα γίνει μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας το φθινόπωρο. Μόνο μία πρόταση και τίποτε άλλο…”

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απο την πλευρά του δηλώνει ότι για την ώρα, δεν υπάρχει βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. “Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει…” πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση απέστειλε αμέσως μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup επιστολή προς τους εταίρους για την κάλυψη των διαφορών σε έξι σημεία, μεταξύ των οποίων τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Financial Times, Peter Spiegel (Πίτερ Σπίγκελ) που δημοσιοποίησε πρώτος την επιστολή Τσίπρα, έγραφε ότι στην δισέλιδη επιστολή, η οποία εστάλη προς τους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, «εξηγεί» κατά κάποιο τρόπο το χθεσινό αίτημα της Ελλάδας να ζητήσει τρίτο πακέτο βοήθειας 29,1 δισ. ευρώ. «Η Αθήνα θα αποδεχτεί όλες τις μεταρρυθμίσεις με μια μόνο αλλαγή: την ειδική μείωση 30% στα Ελληνικά νησιά» σημειώνει ο δημοσιογράφος. Βέβαια διαβάζοντας την επιστολή βλέπουμε ότι υπάρχουν περισσότερες αλλαγές σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ.

Διαβάστε το διάγγελμα Τσίπρα για το δημοψήφισμα και τα νέα ποσοστά στη δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.