Eurogroup: Πώς η Αθήνα ζητά νέο μνημόνιο. Τα έξι σημεία και οι σκληροί όροι

Γιατί η Αθήνα ζητά νέο μνημόνιο στο νέο Eurogroup;

Νέα ελληνική πρόταση έξι σημείων τίθεται σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στο τραπέζι του Eurogroup που συνεδριάζει εκτάκτως, με τη χώρα πλέον να βρίσκεται εκτός προγράμματος στήριξης καθώς δεν κατέστη εφικτή η δυνατότητα νέας παράτασης στη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος και τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, με την κυβέρνηση να ζητά πρακτικά τη σύναψη τρίτου Μνημονίου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το 2017 με ταυτόχρονη διαβεβαίωση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χθεσινό Eurogroup και ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ματαιώσει το δημοψήφισμα ή να προτείνει να ψηφίσουν «ναι» αν επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους δανειστές επιδιώκουν να γίνει το δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι το κίνημα υπέρ του «ναι» υπερτερεί. Με τον τρόπο αυτό θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με διαφορετικούς όρους από την επόμενη Δευτέρα.

Οι πιέσεις από την πλευρά των εταίρων παραμένουν ισχυρές, με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να κάνει λόγο για ένα νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύεται με σκληρότερους όρους, ενώ ο ESM ανακοίνωσε τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χθες το βράδυ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας χθες στο CNN, είπε ότι οι συζητήσεις για τη συμφωνία θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και του ΔΝΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία ζήτησε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στη συνέχεια έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αθήνα για το ναυάγιο.

Με την πρότασή μας «περιορίζουμε τα σημεία της διαφωνίας», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως στην ελληνική επιστολή αναφέρονται θέματα εργασιακά και συντάξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η Ελλάδα ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή της δόσης του 1,56 δισ. ευρώ που έληξε στη μία τα ξημερώματα. Αποκάλυψε ακόμη ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση φαίνεται τελικά να επιλέγει τον δύσκολο δρόμο που οδηγεί σε ένα νέο δάνειο ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ έως το 2017, αλλά και σε ένα νέο Μνημόνιο με βιώσιμη λύση για το χρέος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι θα είναι ιδιαίτερα σκληροί και θα συνοδευτούν από νέα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που προανήγγειλε ο Γ. Ντάιζελμπλουμ.

Ο κατάλογος με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που καταρτίζουν οι δανειστές και θα συζητηθούν στο σημερινό Eurogroup θα προβλέπει νέες περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλά και προτάσεις-σοκ για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% το 2018.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με τους Ευρωπαίους να μην αρνούνται τη βοήθεια, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση ή να μην γίνει το δημοψήφισμα ή να υπάρξει την Κυριακή το «ναι» στο ευρώ, ώστε να συζητήσουν στη συνέχεια με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στο Reuters, η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει προτού οι τελευταίοι εξετάσουν το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ο ίδιος τόνισε ότι το αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ήρθε πολύ αργά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει νέο πρόγραμμα, το οποίο με δεδομένη την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα μάλλον θα συνοδεύεται από αυστηρότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο. Και κατέληξε πως «σε κάθε περίπτωση, νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να συζητηθεί έως ότου αλλάξει η πολιτική στάση της κυβέρνησης, που μας οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση…».

Διαβάστε ποιοι οι διάλογοι-φωτιά στο Eurogroup.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.