Κατσέλη για κούρεμα καταθέσεων: “Εγγυημένοι οι λογαριασμοί έως…”

Τι δήλωσε η Λούκα Κατσέλη για κούρεμα καταθέσεων; Μέχρι πότε θα έχουν λεφτά τα ΑΤΜ;

Εγγυημένες από το Ευρωσύστημα είναι οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι και 100.000 ευρώ διευκρίνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

«Όλο το Ευρωσύστημα λειτουργεί από 1/1/2015 κάτω από την ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία που εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο για κάθε λογαριασμό» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι εποπτικές αρχές και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυώνται την σταθερότητα και την φερεγγυότητα κάθε τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα, το ίδιο είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμαστε σε συνεχή εποπτεία και έλεγχο από την ΕΚΤ», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη και σημείωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους έχει γίνει προεργασία «ώστε από την Τρίτη να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται». Πρόσθεσε πως «αν θα πάρει 2 μέρες ή 3 μέρες ή όχι ή λίγο παραπάνω είναι τεχνικό θέμα».

Ανέφερε πως «με συμφωνία η ΕΚΤ θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» κάτι που θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας.

Έως την Δευτέρα το βράδυ θα υπάρχει επάρκεια χρημάτων στα ATM των τραπεζών, υποστήριξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Τα χρήματα στα ATM επαρκούν έως το βράδυ της Δευτέρας» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν χαρτονομίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου.

Η κατάσταση σταδιακά θα ομαλοποιηθεί, συνέχισε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

«Η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για την ασφάλεια των καταθέσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.

Διαβάστε ποιο ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων άφησε ανοικτό ο Μάρδας και τα σενάρια συγχώνευσης για τις ελληνικές τράπεζες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.