Ραγδαίες εξελίξεις: Τι αποφασίζουν για τράπεζες, καταθέσεις και ΑΤΜ

Ποιες οι εξελίξεις για καταθέσεις, τράπεζες και ΑΤΜς;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση, σε λίγες ώρες, του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο καλείται να κρατήσει στην ζωή τις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες ημέρες, παρά την μη αποπληρωμή της υπερδόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ύφος αυτό ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες μέχρι την Κυριακή. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα από τα ATMs φεύγουν πλέον περίπου 40 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ η διαθέσιμη ρευστότητα των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, περιορίζεται σημαντικά μέρα με την ημέρα, ωστόσο φαίνεται να αρκεί έστω και με μικροπροβλήματα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει, όπως αποκάλυψε χθες, ο Γιάννης Δραγασάκης, υποβάλει αίτημα για αύξηση του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εισηγηθεί στο γενικό συμβούλιο που αποτελείται από τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης την διατήρηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών στα υφιστάμενα επίπεδα. Κι αυτό διότι μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των ATMs. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν επιθυμεί επουδενί να κλείσει και την τελευταία χαραμάδα ζωής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα πριν το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, επισημαίνουν πως η θετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να δεχθεί σκληρή επίθεση από τους σκληροπυρηνικούς της ΕΚΤ με πρωταγωνιστή τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βαιτμαν, ο οποίος συνεπικουρούμενος από το μπλοκ αρκετών πλέον συναδέλφων του μετά τις δύο τελευταίες εξελίξεις: Πρώτον, την μη πληρωμή του 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεύτερον την λήξη της παράτασης του προγράμματος, χθες τα μεσάνυχτα.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αποφάσεις-σοκ όπως η άμεση αποπληρωμή της ρευστότητας που έχει δοθεί μέσω ELA. «Δεν θα πυροβολήσει μέχρι και την Κυριακή. Θα περιμένει το αποτέλεσμα», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Μάχη…

Πηγή με γνώση της ατμόσφαιρας που επικρατούσε στις τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ υπογραμμίζει στο Euro2day.gr πως «η σημερινή συνεδρίαση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον Μάριο Ντράγκι και όσα από τα μέλη στηρίζουν την διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τα ζητήματα των ελληνικών τραπεζών. Αναμένεται να γίνει ‘πόλεμος’».

Προσθέτει δε ότι στις τελευταίες συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι με βάση το καταστατικό της ΕΚΤ εγείρονται ακόμη και ποινικά ζητήματα (για τον Ντράγκι και τα μέλη του συμβουλίου) αμέσως μετά την λήξη της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι με βάση το καταστατικό η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τις τράπεζες, χωρίς πρόγραμμα. Επίσης, πρέπει να κουρέψει κι άλλο την αξία ομολόγων και πάσης φύσεως ενεχύρων που δέχεται δεδομένης της νέας υποβάθμισης της Ελλάδας και των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης. Κι σε αυτά έρχεται να προστεθεί, κυρίως ως όπλο στην φαρέτρα των σκληροπυρηνικών κεντρικών τραπεζιτών, η μη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία σύμφωνα με τις βραδινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup έβαλε την Ελλάδα στην ζώνη της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την εκ του μακρόθεν στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακόμη κι αν χρειασθεί μέχρι την Κυριακή να περιορισθούν τα όρια στις αναλήψεις.

Διαβάστε ποιες 4 τράπεζες υποβάθμισε το Fitch και τι θα γίνει με τράπεζες και καταθέσεις από τις 8 Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.