Μαρτύριο σταγόνας: Τι γίνεται με τράπεζες, ΑΤΜ, καταθέσεις, θυρίδες. Τέλος τα 60€;

Τι γίνεται με τράπεζες και θυρίδες;

Ανοικτά και με τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες, θα είναι σήμερα τα περίπου 1.000 καταστήματα των τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, που λειτούργησαν την περασμένη Τετάρτη- Παρασκευή.

Παράλληλα, όσοι συνταξιούχοι δεν είχαν εισπράξει τα 120 ευρώ της σύνταξης τις προηγούμενες ημέρες, θα μπορούν να τα εισπράξουν αύριο από τα γκισέ στα συγκεκριμένα καταστήματα.

Επίσης, αναμένεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το τι θα γίνει με το περιεχόμενο των θυρίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη ΠΝΠ θα ορίζεται και ο τρόπος λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η ΕΚΤ και το νέο όριο αναλήψεων.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Ο Δημήτρης Μάρδας εξήγησε ότι η κυβέρνηση συντάσσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δεν υπάρχει πρόσβαση σε καμία θυρίδα προκειμένου να έχουν όλοι οι πολίτες ισότιμη πρόσβαση στις θυρίδες μόλις ανοίξουν όλες οι τράπεζες.

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ήδη η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ζητήσει την αύξηση της έκτακτης πιστοληπτικής γραμμής του ELA προκειμένου να επέλθει η ομαλότητα στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Πηγές της ΕΚΤ είπαν στο Reuters ότι είναι πιθανό να διατηρήσει στο παρών «παγωμένο» επίπεδο τον ELA. Επιπλέον οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει να αποσύρει την παρούσα πιστοληπτική στήριξη, η οποίας θα πυροδοτούσε την άμεση κατάρρευση.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα στην ΕΚΤ.

Τραπεζικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη έλεγαν πως δεν αναφέρθηκε κανένα συγκεκριμένο όριο αναλήψεων, είτε από τα ΑΤΜ είτε από τις θυρίδες.

Ούτε 60 ευρώ την ημέρα

Όλα όμως τελούν υπό την αίρεση των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αν δεν εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση που ζήτησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος – αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αλλά η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ELA ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην ξεμείνει από ευρώ λίγες ώρες πριν την σύνοδο κορυφής της Τρίτης.

Σε άλλη περίπτωση, το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ είναι μαθηματικά βέβαιον ότι θα πρέπει να μειωθεί.

Οι αντοχές των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πάντως είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Εκτιμάται ότι η ρευστότητα κινείται στα 800.000.000 ευρώ, καθώς το Σαββατοκύριακο «σηκώθηκαν» από τα ΑΤΜς περί τα 200.000.000 ευρώ.

Οι επικεφαλής των τραπεζών σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία τους υπουργείου Οικονομικών θα «ζυγίσουν» το βράδυ σήμερα την δυνητική επάρκεια των τραπεζων και αναμένεται να αποφασίσουν:

– ενδεχόμενη συνέχιση των capital controls και της τραπεζικής αργίας, με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και μετά τις 6 Ιουλίου

– εάν οι τράπεζες θα ανοίξουν όπως τις τρεις προηγούμενες εργάσιμες ημέρες, δηλαδή με κάποια υποκαταστήματα ανοικτά και capital controls

– εάν δεν θα ανοίξουν τα υποκαταστήματα και οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο από τα ΑΤΜς και το web banking

– εάν υπάρχει περθώρο να διατηρηθεί το ημερήσιο όριο ανάληψης στα 60 ευρώ ανά κάρτα ανά λογαριασμό ή αν θα μειωθεί

– ποιες τραπεζικές εργασίες θα εκτελούνται όσο θα συνεχίζονται τα capital controls και σε ποια καταστήματα.

Διαβάστε ποια η προειδοποίηση Βαλαβάνη για θυρίδες και ποια τα σενάρια για τράπεζες και καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.