Νέο τελεσίγραφο στον Τσίπρα: 48 ώρες για βαρύ Μνημόνιο ή κατάρρευση τραπεζών και Grexit

Ποιο το τελευταίο τελεσίγραφο που δόθηκε στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής; Μέχρι πότε πρέπει να αποφασίσει ο Τσίπρας για μνημόνιο ή Grexit;

Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να καταθέσει τις νέες της προτάσεις έδωσε στην Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι νέες, λεπτομερείς προτάσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει είτε να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είτε θα βρίσκεται και με τα δύο πόδια εκτός ευρώ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περιέγραψε με τον σαφέστερο τρόπο το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε ότι θα ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες: Η Ελλάδα θα πρέπει ως την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί να προσδιορίσει λεπτομερέστατα ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, επί του οποίου θα αποφανθεί το Eurogroup σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο, και κατόπιν την Κυριακή θα αποφασίσουν σχετικά οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ιδανικό σενάριο, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα εξασφαλίζει χρηματοδότηση για σημαντικό χρονικό διάστημα, με αντάλλαγμα φυσικά μεταρρυθμίσεις οι οποίες μένει να παρουσιαστούν.

Αν, ωστόσο, τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε δεν είναι απίθανο και το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξηγώντας πως μολονότι ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε μία τέτοια εξέλιξη, έχουν εξεταστεί λεπτομερή σενάρια Grexit, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διεμήνυσε πως απομένουν μόνο πέντε μέρες για να αποφευχθεί το “χειρότερο δυνατό σενάριο” και να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ταχύτατη και ξεκινά ήδη από τις επόμενες ώρες, ώστε να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας, μία συμφωνία που όπως είπε θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Δήλωσε επίσης χαρούμενος που συνειδητοποίησε, μέσα από τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του, ότι εδώ δε μιλάμε για ένα ελληνικό αποκλειστικά πρόβλημα, αλλά για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως μιλάμε για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα, αφού το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε στις 30 Ιουνίου, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει μέχρι την Πέμπτη λεπτομερέστατες προτάσεις, προκειμένου να τις παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση της χώρας και να πάρει από τη Βουλή εντολή διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, σχολίασε πως μπορεί αυτό να ενίσχυσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι απαιτήσεις των άλλων 18 χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν περιοριστεί.

Έτσι, πλέον η μπάλα είναι στην περιοχή της κυβέρνησης, που πρέπει τις επόμενες μέρες να καταθέσει τις προτάσεις της, ενώ κατόπιν αναμένεται ένα “καυτό” Σαββατοκύριακο, με το Eurogroup του Σαββάτου και τη διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής να κρίνουν ουσιαστικά το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε τι πρόταση για συμφωνία κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας και την ξαφνική ανάσα σωτηρίας για Ελλάδα από ΕΚΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.