Στο στόχαστρο ο Βαρουφάκης για Plan B: Άμεση έρευνα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (!)

Ποιοι ζητούν έρευνα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με αφορμή το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την απόκαλυψη του σχεδίου Βαρουφάκη. Ομάδα δικηγόρων κατέθεσε το μεσημέρι μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο εναντίον όλων των μη πολιτικών προσώπων που φέρονται να συμμετείχαν στο Plan B.

Οι πέντε δικηγόροι ζητούν να παρέμβει η δικαιοσύνη με μια προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της κλειστής ομάδας του Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, τα πρόσωπα αυτά έχουν διαπράξει κακουργηματικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η παράβαση καθήκοντος.

Κάνουν επίσης λόγο για προπαρασκευαστικές ενέργειες παραχάραξης του νομίσματος, ενώ ζητούν να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς, όπως αναφέρουν, υπήρχε μια ομάδα η οποία αποτελείτο από τουλάχιστον τρία μέλη, είχε δομή, ιεραρχία και σχέδιο αλλαγής νομίσματος.

Οι δικηγόροι σημειώνουν ότι η αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών ανήκει στην αρμοδιότητα της ελληνικής Βουλής, ωστόσο τονίζουν ότι όπως προέκυψε από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις του πρώην υπουργού έχει συμμετοχή μια κλειστή ομάδα πέντε ατόμων της απόλυτης επιλογής του τα οποία δεν είναι πολιτικά πρόσωπα.

Κατά τους δικηγόρους έχουν κι αυτοί ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες αυτών των προσώπων. Αν κάποιο από αυτά τα πρόσωπα πει ότι είχε πάρει εντολή από τον πρώην υπουργό Οικονομικών τότε η έρευνα θα πρέπει να σταματήσει και να διαβιβαστεί επί τόπου στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννη Βαρουφάκη.

Στη Βουλή

Νωρίτερα, διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, η μία από τον πρόεδρο του κόμματος “Τελεία” Απόστολο Γκλέτσο και η άλλη από τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Στο τυπικό έγγραφό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβιβάζει τις δύο αναφορές όπως προβλέπει το άρθρο 88 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Διαβάστε τι αναφέρεται στη δικογραφία κατά του Βαρουφάκη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.