Κούρεμα καταθέσεων: Σοκ από Bundesbank. Έρχεται bail-in πιστωτών-καταθετών

Ποια η νέα βόμβα της Bundesbank για κούρεμα καταθέσεων; Πώς διαψεύδει Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κομισιόν;

Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι διασφαλισμένες, διαβεβαίωσε εκ νέου τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Κατά τη διάρκεια της νέας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, υποστήριξε πως συνολικά 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν έπειτα από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και τα stress test, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι καταθέτες δε θα πληγούν σε καμιά περίπτωση στο σύνολο της χρονικής διάρκειας του προγράμματος.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η κυρία Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις, σημειώνοντας είναι ικανοποιημένη από το σχέδιο προγράμματος που υποβλήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόλις τρεις ημέρες μετά την επίσημη και ξεκάθαρη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες, η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Bundesbank) επαναφέρει το ενδεχόμενο του κουρέματος πιστωτών και καταθετών στη μηνιαία έκθεση που δημοσιεύει σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Bundesbank, αναφέρει στα πλαίσια μίας ειδικής ανάλυσης που κάνει για την κρίση στην Ελλάδα και το τρίτο πακέτο διάσωσης στην αυγουστιάτικη έκθεση της, πως “ένα bail-in πιστωτών και καταθετών θα ακολουθήσει πιθανότατα σε πολύ περιορισμένη έκταση και ότι το σχετικό ενδεχόμενο έχει περιορισθεί σημαντικά λόγω των μαζικών ταμειακών εκροών”.

Παράλληλα, η Bundesbank τάσσεται υπέρ μίας “μεταρρύθμισης του πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες χρεοφειλέτες”.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας “υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες” για το “αν οι πόροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πετύχουν πλήρως την ιδιωτικοποίηση τους”.

Παράλληλα, η Bundesbank σημειώνει πως “η αφετηρία για ένα πετυχημένο πρόγραμμα έχει επιδεινωθεί αποφασιστικά κατά το τρέχον έτος”.

Διαβάστε τι προβλέπει για κούρεμα καταθέσεων το νέο μνημόνιο και πώς να μην χάσετε καταθέσεις, ακίνητα στο περιουσιολόγιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.