Αλλάζει όνομα το ΠΑΣΟΚ: Ποιο το νέο σχήμα με ΔΗΜΑΡ, έξαλλος ο Κουβέλης

Πώς θα λέγεται το αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του Σεπτέμβρη; Γιατί έξαλλος ο Κουβέλης;

Το όνομα του με το οποίο θα κατέβουν στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αποκάλυψε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επιβεβαιώνοντας την εκλογική συμπόρευση των δύο κομμάτων.

“Έχουμε προχωρήσει σε συμφωνία για μια δημοκρατική -προοδευτική συμπαράταξη με στόχο να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας” είπε μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Ο σχηματισμός, όπως είπε, θα λέγεται “Δημοκρατική Συμπαράταξη” και στον υπότιτλο θα υπάρχουν και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Δεν πρόκειται για μια συγκόλληση κομμάτων, αλλά για μια συνεργασία που έχει στόχο την επόμενη μέρα να γίνει μια ευρύτερη μετεξέλιξη αυτού του χώρου, τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

“Καλούμε να έρθουν και άλλες κινήσεις και άλλες δυνάμεις με στόχο να υπάρχει μια ευρεία συμπαράταξη για να μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα την επόμενη μέρα” είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η “Δημοκρατική Συμπαράταξη” θα είναι η τρίτη δύναμη στις εκλογές αυτές.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι πράγματι στη συνεδρίαση της ΚΕ ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε διαφορετική άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να κρατήσει στάση αναμονής και να μην κατέβει στις εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου, σήμερα στις 12:30 μ.μ.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αίθουσα “Αντώνης Τρίτσης” και σε αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί η εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Την αντίθεσή τους στην εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν με δήλωσή τους 31 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ανάμεσά τους και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ υποστηρίζουν πως η πρόταση που, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από το κόμμα, υιοθετήθηκε από την ΚΕ, δεν έχει την πλειοψηφία.

Όπως αναφέρουν: «Η πρόταση για εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς» και εξηγούν ότι «από τα 83 μέλη της Κ.Ε, 40 μέλη της καταψηφίζουν την πρόταση, είτε με τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση, είτε με κείμενο που κατέθεσαν, όσοι για αντικειμενικούς λόγους δεν μπόρεσαν να παραστούν. Επιπλέον, 2 μέλη ψήφισαν λευκό και ένα παρών».

Μάλιστα ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Βήμα τάσσεται κατά κάθε εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι «οι προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος, οι θέσεις του όπως αυτές επικυρώθηκαν και από το πρόσφατο συνέδριο αλλά και το αξιακό φορτίο της ανανεωτικής Αριστεράς που μεταφέρει, δεν δικαιολογούν πολιτικά και δεν επιτρέπουν την επιλογή εκλογικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ», ενώ ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και αν η πλειοψηφούσα τάση της ΚΕ του κόμματος το επιβάλει «δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να συνεργήσω».

Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «Το στοίχημα είναι να αποδείξει ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται, αλλά ικανή να κυβερνά με κοινωνική ευαισθησία, ρεαλισμό και ευθύνη. Και σ’ αυτή την υπόθεση οφείλουν να συμβάλλουν όλοι, βάζοντας κατά μέρος ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές», ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις αναφορές «στο όνομά του στο πλαίσιο διεύρυνσης που συζητά η Κουμουνδούρου» εξηγεί πως ποτέ δεν έβαλε το προσωπικό πάνω από το συλλογικό και πως «και με τούτο απαντώ σε διάφορα ανύπαρκτα και αβάσιμα που εξακολουθούν να διακινούν διάφοροι κύκλοι». Ε

πίσης αναφέρει ότι «Πέρα από όσα ακούγονται ή γράφονται, η φροντίδα μου δεν είναι άλλη από το να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στην έξοδο της χώρας από το θανάσιμο κύκλο της κρίσης».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους «βαριά», αλλά όπως εξηγεί: «Αν συνοδευτεί από ένα πακέτο πολιτικών – και τούτο είναι δυνατό – που θα αντιρροπεί τη λιτότητα, μαζί με μια πολιτική ανάπτυξης και από μια νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα».

Τέλος για τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, θεωρεί ότι μια μερίδα στελεχών της Αριστεράς «εγκλωβίσθηκε σε ένα σχέδιο καταστροφής, που θα βαλκανοποιούσε τη χώρα και θα βύθιζε στη μόνιμη φτώχεια τους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας», αλλά «ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος και ιδίως ο πρωθυπουργός απέτρεψαν το σχέδιο και κράτησαν τη χώρα στη φυσική κοιτίδα της: την ευρωζώνη. Τα συμφέροντα της κοινωνίας, άλλωστε, και ειδικά των κοινωνικών ομάδων που χτυπήθηκαν βαρύτατα από την κρίση, συνδέονται άρρηκτα με την παραμονή μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε γιατί με το ένα πόδι ξανά στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου και πόσο παίρνει το ΠΑΣΟΚ στη δημοσκόπηση Κάπα Research.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.