Βασιλική Θάνου: η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός. Ποιοι οι νέοι υπουργοί

Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου;

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και χοροστατούντος του Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμη τελέστηκε στις 8 το βράδυ της Πέμπτης η ορκωμοσία της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορίας της Ελλάδας, της Βασιλικής Θάνου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την τελετή παρακολούθησαν τα τρία παιδιά της Βασιλικής Θάνου.

Η Βασιλική Θάνου αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της και στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

«Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε η Βασιλική Θάνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε την Βασιλική Θάνου στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό», είπε η Βασιλική Θάνου στον Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

H συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Βασιλική Θάνου διήρκεσε περίπου 50 λεπτά. Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υπουργών που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στη 1 μετά το μεσημέρι αναμένεται να τελεστεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται η διάλυση της Βουλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ονόματα που ακούγονται για τα 16 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι:

Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης
Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης
Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος πτέραρχος εν αποστρατεία
Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης
Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης
Υπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα
Υπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης
Υπουργός Παιδείας: Φρόσω Κιάου
Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης
Υπουργός Εργασίας: ο Δημήτρης Μουστάκας
Υπουργός Τουρισμού: Αλκηστις Πρωτοψάλτη
Υπουργός Υγείας: ο καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για την Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος Μορώνης
Ο διάλογος στο Μέγαρο Μαξίμου

«Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, τη μάχη να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της και τη μάχη μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης που είναι μπροστά μας…», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του πρωθυπουργικού Γραφείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμες αναμετρήσεις αλλά και μια διαρκή προσπάθεια αναμέτρησης με τις δικές της αδυναμίες, «τις οποίες οφείλουμε όλοι να βάλουμε ένα λιθαράκι να ξεπεράσουμε». Τόνισε ότι ο ίδιος σε ό,τι τον αφορά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση με πολιτισμένο τρόπο και στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Βασιλική Θάνου θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ομαλότητα. Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός σημείωσε πως τόσο προσωπικά όσο και όλα τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες ώστε κατά το δυνατόν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στα καθήκοντά τους.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που υποδέχεται την Βασιλική Θάνου, πρώτα απ’ όλα, όπως είπε, γιατί θεωρεί ότι «η διαδικασία παράδοσης- παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό θεσμικά ενδεδειγμένο και ομαλό τρόπο». Δεύτερον, γιατί υποδέχεται, όπως επισήμανε, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας «και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη βεβαιότητά του ότι τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση την οποία θα διορίσει αύριο η Βασιλική Θάνου, θα ανταποκριθούν με εξαιρετικό τρόπο στα καθήκοντά τους σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. «Και βεβαίως θεωρώ πως η παρουσία σας και όλων των υπουργών θα είναι η εγγύηση, τόσο για την καλύτερη και ομαλή διεξαγωγή της επικείμενη εκλογικής αναμέτρησης όσο όμως και για τη διεκπεραίωση κρίσιμων θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε.

Τής ευχήθηκε ό,τι καλύτερο, για να προσθέσει ότι «εμείς πλέον μπαίνουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση». «Είμαι βέβαιος», τόνισε, «και σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου, οι πολίτες να ακούσουν επιχειρήματα, προγράμματα και να επιλέξουν αυτούς που θεωρούν καλύτερους να τους κυβερνήσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, τη μάχη να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της και τη μάχη μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης που είναι μπροστά μας». Διότι, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι πρότινος ξέραμε ότι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα γινόταν κάποια στιγμή μέχρι τέλος του χρόνου, σήμερα μάθαμε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Ρέγκλινγκ, ότι θα γίνει πιο μπροστά, ίσως και τον Οκτώβρη. «Συνεπώς νομίζω ότι η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμες αναμετρήσεις αλά και μια διαρκή προσπάθεια αναμέτρησης με τις δικές της αδυναμίες, τις οποίες οφείλουμε όλοι να βάλουμε ένα λιθαράκι να ξεπεράσουμε», υπογράμμισε.

Εξέφρασε, επιπλέον, τη βεβαιότητά του ότι στο διάστημα που θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου η Βασιλική Θάνου, θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι της για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ομαλότητα. «Σε ό,τι με αφορά», τόνισε, «θα είμαι πάντα στη διάθεση σας και φαντάζομαι το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, διότι έχετε καθήκον να συνεργάζεστε με όλους τους αρχηγούς σε αυτή την κρίσιμη φάση». Ευχήθηκε, τέλος, «καλή δύναμη» και «συγχαρητήρια».

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, ευχαρίστησε θερμά τον Αλέξη Τσίπρα που είχε την ευαρέσκεια της παράδοσης των πρωθυπουργικών καθηκόντων, για να προσθέσει ότι «οι περιστάσεις εξελίχτηκαν έτσι ώστε μέσα σε κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας να κληθώ να αναλάβω το τιμητικό βάρος της πρωθυπουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς διεξαγωγή των εκλογών, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Η Βασιλική Θάνου επισήμανε ότι «η αρμοδιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι κυρίως η διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και ομαλό», για να συμπληρώσει ότι «όπως όμως εξελίσσονται οι περιστάσεις, όπως κι εσείς παρατηρήσατε, θεωρώ ότι η κυβέρνηση αυτή θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα όπως παραδείγματος χάρη το μεταναστευτικό, ίσως και ορισμένα ακόμα».

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως στη συνέχεια θα είχε επαφή με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, ώστε η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να είναι κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, όπως άλλωστε απαιτεί και το Σύνταγμα.

«Η ελλιπής πολιτική εμπειρία, την οποία εξάλλου δεν θα ήταν δυνατό να έχω αφού επί μακρά σειρά ετών υπηρετώ τη Δικαιοσύνη, θεωρώ ότι θα μπορέσει να αναπληρωθεί από την ωριμότητα και την εμπειρία την οποία θέλω να πιστεύω ότι διαθέτω λόγω της μακράς εμπειρίας αυτής των δικαστικών μου καθηκόντων», τόνισε.

Τέλος, η Βασιλική Θάνου υπογράμμισε ότι τόσο προσωπικά όσο και όλα τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης «θα καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες ώστε κατά το δυνατόν να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο στα καθήκοντά μας».

Διαβάστε πώς έγινε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη η νέα υπουργός Τουρισμού και τι αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.