Έδωσε “εξηγήσεις” ο Χαϊκάλης: Ποια η σχέση του με την κυπριακή offshore

Τι εξηγήσεις έδωσε ο Παύλος Χαϊκάλης για την offshore στην Κύπρο;

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να διαψεύσει όσα ο ίδιος φέρεται να είπε μόλις χθες στο δελτίο του Mega, επιχείρησε σήμερα ο Παύλος Χαϊκάλης σε συνέντευξη τύπου – παρωδία, που παραχώρησε για την υπόθεση της offshore.

Ο απερχόμενος υπουργός περιέγραψε με ακρίβεια τον τρόπο λειτουργίας μιας εξωχώριας εταιρίας την οποία χρησιμοποίησε για τις επαγγελματικές του ενασχολήσεις ως ηθοποιός, για να υποστηρίξει στο τέλος ότι η εταιρία αυτή δεν είναι offshore και δεν είναι δική του!

Τα επιχειρήματα του κ. Χαϊκάλη δημιούργησαν περισσότερα ερωτηματικά από όσα απάντησε ενώ παράλληλα απέφυγε να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι επιβεβαιώνουν την αθωότητά του και για τα οποία προχώρησε σε συνέντευξη τύπου. Είναι δε ενδεικτικό ότι απέφυγε να δώσει έστω μια τάξη μεγέθους των χρημάτων που διακινήθηκαν μέσω της εταιρίας επικαλούμενος το φορολογικό απόρρητο.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι ο ίδιος αν και έχει όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αθωότητά του -όπως υποστηρίζει- επέλεξε επί δύο μήνες να αφήσει να «σέρνεται» μια ιστορία που τον εμπλέκει σε offshore.

Επισήμανε ότι στην Κύπρο δεν μπορούν να ιδρυθούν υπεράκτιες εταιρίες, καθώς η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πως σε κάθε περίπτωση η επίμαχη εταιρία METROFIN LTD δεν του ανήκει, αλλά απλά συνεργάστηκε μαζί της με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Μιλάμε για «inshore» εταιρία και όχι «offshore», τόνισε ο Παύλος Χαϊκάλης και εξήγησε: «Δεν με ενδιέφερε όταν τέθηκε το θέμα, γιατί δεν είχα off shore. Με ρώτησαν αν έχω off shore και για το πόθεν έσχες… Αν είχα εταιρία στη Γερμανία θα έλεγαν τίποτα»;

Υποστήριξε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να το δηλώσει στις αρμόδιες αρχές και την Επιτροπή Πόθεν Έχες της Βουλής, καθώς δεν έχει στην κατοχή του μετοχές της εταιρίας, ενώ είπε ότι τα χρήματα είναι φορολογημένα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Σε άλλο σημείο μάλιστα και προκειμένου πείσει ότι όσα έκανε δεν είναι μονο νόμιμα αλλά και ηθικά, σημείωσε: «Το 2012 ρώτησα αν πρέπει να τα δηλώσω στο πόθεν έσχες και μου είπαν “δεν έχεις εταιρία αλλα με διακρατική συμφωνία μια συνεργασία”».

Ο ίδιος είπε ότι η σχέση του με την εταιρεία ξεκίνησε το 2008 όταν αποφάσισε να ανοιχτεί επαγγελματικά στην Κύπρο και αναζητούσε τρόπο να προστατεύσει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρόσθεσε πως μετά από συστάσεις προχώρησε σε υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού επ’ αμοιβή με την εταιρεία, χωρίς όμως να μετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο. «Ηταν συμφωνία εκπροσώπησης για να μου κλείνει θέατρα. Λειτούργησε ως ατζέντης» είπε χαρακτηριστικά. Συμπτωματικά ωστόσο η εταιρία που του είχαν συστήσει, ιδρύθηκε λίγες εβδομάδες πριν την σύναψη του ιδιωτικού συμφωνητικού.

Είπε επίσης πως το 2011 κόπηκε και το τελευταίο τιμολόγιο και έκτοτε έχει σταματήσει η συνεργασία τους. Σε ερώτηση όμως για το αν έχει δηλώσει το τιμολόγιο στις αρμόδιες φορολογικές αρχές είπε πως δεν το έκανε καθώς εως σήμερα δεν έχει εισπράξει τα χρήματα.

«Οι απολαβές μου έχουν φορολογηθεί. Η εταιρία δεν συστάθηκε για φοροαποφυγή. Εχουν φορολογηθεί τα πάντα μέσω των νόμιμων διαδικασιών» είπε σε άλλο σημείο.
Επιπροσθέτως, ο απερχόμενος υπουργός κατήγγειλε στοχοποίησή του προκειμένου «να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να χτυπηθούν μέσω εμού οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η κυβέρνηση». Κατά την έναρξη δε της συνέντευξης τύπου είπε πως νιώθει θλίψη «που το επίπεδο διαλόγου φθάνει σε αυτό το επίπεδο για μια ακόμα φορά παραμονές των εκλογών». Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Χαϊκάλης είχε γίνει αρνητικός πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων καταγγέλλοντας απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το μέλλον του στους ΑΝΕΛ και για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής είπε ότι είναι θέμα του κ. Πάνου Καμμένου, σημείωσε ωστόσο πως για τον ίδιο δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του.

Διαβάστε πώς παραδέχτηκε ότι έχει offshore ο Χαϊκάλης και πώς «έπεσε» το twitter με την υπουργοποίηση Χαϊκάλη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.