Ασύλληπτο κραχ στο Χρηματιστήριο: Πόσο έπεσε ο Γενικός Δείκτης

Πώς “γκρεμίστηκε” το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από πέντε εβδομάδες; Πόσο έπεσε ο Γενικός Δείκτης;

Δραματική υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της αγοράς, μετά από πέντε εβδομάδες που έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των Capital controls.

Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10.40 διαμορφώνεται στις 615,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 22,81%. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο limit Down.

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία.

Από εκείνη την ημέρα και μετά “πάγωσαν” κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.

Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.

Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

-Τα εμβάσματα από το εξωτερικό,

-Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές

-Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους

-Τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

-Τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),

-Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α

-Κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).

Διαβάστε πότε έρχονται νέες ελλείψεις προϊόντων λόγω capital controls και πώς το ελαιόλαδο «εξηγεί» την κρίση στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.