Χρηματιστήριο: βουτιά στα τάρταρα. Ποιες οι τραγικές επιπτώσεις

Ποιες είναι οι τραγικές επιπτώσεις της βουτιάς του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Μεγάλες απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, η αγορά, όμως, έχει περιορίσει μερικώς την αρχική πτώση που έφθανε έως και το 22,88%. O Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 15:45, διαμορφώνεται στις 671,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 15,86%.

Την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα των capital controls αντιπροσωπεύει το μεγάλο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών που καταγράφεται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Πέρασαν πέντε εβδομάδες από την ημέρα επιβολής υποχρεωτικής αργίας. Οι πύλες του Χρηματιστηρίου άνοιξαν εκ νέου και οι επενδυτές προχώρησαν σε συνεχείς ρευστοποιήσεις των μετοχών τους, επηρεασμένοι από το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, το ελάχιστο ενδιαφέρον αγοράς οδήγησε στα… τάρταρα τον τραπεζικό τομέα, όπου τα warrants της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank αγγίζουν το μηδέν.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

Η αγορά, έχει περιορίσει μερικώς την αρχική πτώση που έφθανε έως και το 22,88%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 45,78 εκατ. ευρώ.

Κλειδωμένες στο κατώτατο όριο διακύμανσης του -30% βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση είναι η Aegean (-1,46%), η Coca Cola HBC (-2,75%), Grivalia Properties (-5,03%), η Motor Oil (-7,18%) και η Titan (-8,41%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 16,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 15,68%.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-23,74%) και της Υγείας (-21,19%).

Πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά (Δρομέας+28,95%, Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι+2,78%, Κανάκης +2,16% και Γαλαξίδι+0,18%), ενώ 79 υποχωρούν.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Εθνική (-30,00%), Πειραιώς (-30,00%), Attica Bank (-30,00%), Ελλάκτωρ (-29,41%), Κέκροψ (-29,93%) και Eurobank (-29,86%).

Στις μετοχές που έχουν συγκεντρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον μειώνοντας αισθητά την πτώση που σημειώναν στην έναρξη των συναλλαγών περιλαμβάνονται οι Τιτάν, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε το short selling. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά.

Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

-Τα εμβάσματα από το εξωτερικό
-Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
-Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
-τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
-Τ α κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),
– Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α
-κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).

Οι επενδυτές βρίσκονται ήδη στα χαρακώματα, αναμένοντας καρτερικά (εδώ και πέντε εβδομάδες) να ηχήσει το καμπανάκι της λεωφόρου Αθηνών.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής αγοράς συνοδεύεται από μια μεγάλη ουδετερότητα, καθώς θα περιλαμβάνει συνεδριάσεις δύο ταχυτήτων, από τη στιγμή που θα υπάρχει πλήρης ελευθερία κινήσεων για τους ξένους επενδυτές, αλλά περιορισμοί στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών.

Απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

α) την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
β) την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,
γ) την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,
δ) την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ),
ε) την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ,
στ) τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
ζ) Η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή σύμφωνα με την 2/722/27.7.2015 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:

i. Στις παραπάνω μετοχές , ii. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών, iii. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών, iv.. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί 2 των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους. Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.
Οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται, όπως αναμενόταν, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης οι μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει κλειδώσει στο -30%, στα 0,28 ευρώ με 55 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η ΕΤΕ βρίσκεται επίσης στο -30% στα 0,84 ευρώ με 16 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η Alpha Bank είναι στο -30% στα 0,226 ευρώ με 95 εκατ. τεμάχια προς πώληση και η Eurobank επίσης στο -30% στα 0,101 ευρώ με 133 εκατ. τεμάχια προς πώληση.

Τραγική η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας έπειτα από πέντε εβδομάδες αναστολής, ενώ σε ισχύ βρίσκονται ακόμη οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Η χρηματιστηριακή κοινότητα επικεντρώνεται στην καταγραφή του μεγέθους των αναμενόμενων πιέσεων που ασκούνται κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς, προκειμένου να καταστεί ρεαλιστική η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις επόμενες εξίσου κρίσιμες συνεδριάσεις. Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο Reuters και οι Financial Times, είχαν μεταδώσει πως ο Γενικός Δείκτης αναμενόταν να υποστεί μεγάλες απώλειες, που δεν αποκλείεται να έφθαναν το 20%, καθώς ο συνδυασμός των περιορισμένων συναλλαγών, της ανησυχίας για το μέλλον αλλά και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει τους επενδυτές.

Με τη χώρα να βρίσκεται εκτός προγράμματος οικονομικής βοήθειας, τη διαπραγμάτευση στον αέρα και τον κίνδυνο ενός Grexit πιο ορατό από ποτέ, στις αρχές Ιουλίου είχε ληφθεί η απόφαση για προσωρινή διακοπή των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η επανέναρξη των συναλλαγών θεωρείται κομβικής σημασίας για την επιστροφή της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε πότε έρχονται νέες ελλείψεις προϊόντων λόγω capital controls και πώς το ελαιόλαδο «εξηγεί» την κρίση στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.