Δημοσκοπήσεις Εκλογές 2015: Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. Πόσο παίρνει η Λαϊκή ενότητα

Ποια είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για τις εκλογές 2015; Διαβάστε πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή.

Χαμένοι στη μετάφραση των δημοσκοπήσεων βρίσκονται οι ψηφοφόροι καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και τα ευρήματα προμηνύουν πραγματική μάχη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση GPO για λογαριασμό του Mega φέρνει τη Νέα Δημοκρατία μπροστά με 25,3% στην πρόθεση ψήφου έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5% στη τρίτη θέση, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνουν ποσοστό 5,5%, το ΚΚΕ με 5,1% και το Ποτάμι με 4,6% ενώ η Λαϊκή Ενότητα ανέρχεται στο 4%.

Λίγο νωρίτερα σε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Newsit, o ΣΥΡΙΖΑ κατείχε προβάδισμα μόλις 0,4%. Η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Μεγάλο ποσοστό συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι καθώς “δεν ξέρω/δεν απαντώ” είπε το 12% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Α. Τσίπρας παρουσιάζει μικρό προβάδισμα έναντι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με ποσοστό 28,8% σε σύγκριση με 27,1% του δεύτερου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, πως η πλειοψηφία (30%) απάντησε πως κανείς από τους δύο δεν κρίνεται κατάλληλος να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σε πρώτη ανάγνωση, τα ευρήματα θεωρούνται αρκετά πρώιμα καθώς μόλις ξεκίνησαν οι προεκλογικές εκστρατείες ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι θέσεις και οι δεσμεύσεις κάθε πολιτικού φορέα. Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό που διαμορφώνεται από τις μετρήσεις φέρνει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά την ανάγκη ευρύτερου συνασπισμού κομμάτων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Υπενθυμίζεται πως όλοι οι Ευρωπαϊοι εταίροι επιθυμούν την ευρύτερη πολιτική συναίνεση με σκοπό την στήριξη και υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε. Άνγκελα Μέρκελ, Μισέλ Σαπέν, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάρτιν Σούλτς και πολλοί άλλοι εξέφρασαν την άποψη τους σε όλους τους τόνους για την ανάγκη στήριξης του τελευταίου πακέτου στήριξης από το μεγαλύτερο ποσοστό του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Πραγματική μάχη δείχνει τελευταία δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Newsit καθώς τα ευρήματα δείχνουν πλέον διαφορά μόλις 0,4%

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση για τις εκλογές 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23% και η ΝΔ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με ποσοστό 22,6%. Και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει να μπαίνει στη Βουλή η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν οι ΑΝΕΛ.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το νικητή των εκλογών και πολύ μάλλον την κυβέρνηση συνεργασίας που τυχόν θα προκύψει. Ωστόσο, αν η κάλπη στις 20 Σεπτεμβρίου βγάλει ποσοστά κοντά σε αυτά της σημερινής δημοσκόπησης της Alco τότε οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε τουλάχιστον τρικομματική κυβέρνηση.

Παρατηρώντας την δημοσκόπηση θα διαπιστώσει κανείς ότι και τα δυο κόμματα εξουσίας ανέβασαν τα ποσοστά τους αλλά η ΝΔ πιο πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκπληξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου φαίνεται να είναι ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων με το ποσοστό του να του δίνει εισιτήριο εισόδου στην Βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι στάσιμο και η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πουθενά στον εκλογικό χάρτη. Σταθερά αλλά χαμηλά είναι τα ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ανοδικά κινείται το ΚΚΕ. Κλειδί σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco είναι οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι η δημοφιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ανοδική ενώ τόσο στο θέμα της διαχείρισης του χρέους, όσο και στο θέμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων υπάρχει ισοπαλία. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ακόμη ανοιχτό. Το ευμετάβλητο εκλογικό σώμα μπορεί να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη ακόμη και το τελευταίο τριήμερο.

Διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα Guardian για τις δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα στις εκλογές 2015 και πώς βλέπει τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές 2015 ο ξένος τύπος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.