Guardian – Δημοσκοπήσεις: Ποιοι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στις εκλογές 2015

Τι γράφει η εφημερίδα Guardian για τις δημοσκοπήσεις και το αποτέλεσμα στις εκλογές 2015;

Ανταπόκριση της εφημερίδας Guardian από την Αθήνα με τίτλο «Η αναποφασιστικότητα αντικαθιστά την ελπίδα οδεύοντας προς τις ελληνικές εκλογές 2015» αναφέρει ότι «η μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστεί από τον τεράστιο αριθμό παλαιών υποστηρικτών που έχουν δείξει ότι παραμένουν αναποφάσιστοι».

Η ανταποκρίτρια συνομιλεί με δύο φοιτητές και διαπιστώνει ότι αυτό που λείπει από αυτήν την προεκλογική κούρσα είναι η ελπίδα, η οποία βρισκόταν σε αφθονία πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου λόγω του Αλέξη Τσίπρα.

Οι φοιτητές δηλώνουν την απογοήτευσή τους με τη στροφή πολιτικής του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι δεν ξέρουν ποιον θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές 2015.

O Guardian σχολιάζει ότι το μπαράζ των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών είναι σαφές ότι εξέπληξε τον Τσίπρα και τους νέους συμμάχους του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Η υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει υποχωρήσει εντός των τάξεων του ίδιου του κόμματος, αλλά έχει μειωθεί απότομα για τον κάποτε ριζοσπάστη πολιτικό».

Το δημοσίευμα επικαλείται τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που έδειξε μεγάλη υποχώρηση για τα δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα και διάφορες δημοσκοπήσεις που κατέγραψαν κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Η πιθανότητα των αριστερών να μην μπορέσουν να κερδίσουν την αυτοδυναμία έχει εγείρει την προοπτική το πιο άστατο μέλος της ΕΕ να βυθιστεί για ακόμα μία φορά σε πολιτική αβεβαιότητα», σχολιάζει η συντάκτρια.

Προσθέτει ότι με τους ΑΝ.ΕΛ. να δείχνουν ότι δυσκολεύονται ακόμα και να μπουν στη Βουλή και τον Τσίπρα να αποκλείει συνεργασία με τα κόμματα του «παλιού κατεστημένου», ίσως χρειαστεί μία δεύτερη εκλογική διαδικασία για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο, λένε αναλυτές, θα ήτα η χαριστική βολή στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα. «Θα ήταν απολύτως καταστροφικό για την ελληνική οικονομία», αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται η εφημερίδα Guardian, ο οποίο προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός είναι ήδη εκτός ελέγχου και ότι το μέλλον της Ελλάδας παραμένει επίφοβο παρά την απόφαση του Ιουλίου να μείνει στην ευρωζώνη. «Η οικονομία της (Ελλάδας) πεθαίνει αργά. Η πολιτική σταθερότητα, κατ’ ελάχιστο, είναι ζωτικής σημασίας», καταλήγει ο διπλωμάτης.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να μη διάβασε σωστά την αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων στην προοπτική περαιτέρω λιτότητας όταν παραιτούταν για να γίνουν εκλογές, τις οποίες θεωρούσε πως θα κέρδιζε εύκολα. Ο ένας φοιτητής χαρακτηρίζει «κυνική» την προκήρυξη των εκλογών, πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα νέα μέτρα.

Ο Κώστας Ήσυχος, πλέον στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας του Π. Λαφαζάνη, λέει στον Guardianότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές του όταν συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο. «Κάθε άλλο παρά πράξη πολιτικής εκδικητικότητας, το κόμμα μας είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μία νεοαποικιακή συμφωνία με την Ελλάδα να ξεπουλά όλη τη δημόσια περιουσία της, αεροδρόμια, λιμάνια, νησιά, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα», λέει ο κ. Ήσυχος.

Προσθέτει ότι αν εφαρμοστεί το μνημόνιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει «ίσως 20 χρόνια» ανελέητης αυτοκαταστροφικής λιτότητας και ότι η ευρωζώνη είναι κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά σχεδιασμένη για γερμανικά πλεονάσματα και περιφερειακά ελλείμματα. «Για χώρες σαν τη δική μας είναι λάθος», καταλήγει το στέλεχος της ΛΑ.Ε.

Στα συν του Αλέξη Τσίπρα η εφημερίδα συγκαταλέγει το νεαρό της ηλικίας του και την επιθυμία των κουρασμένων από την κρίση Ελλήνων τραβήξουν μια γραμμή κάτω από το πολιτικό δράμα των τελευταίων ετών.

Διαβάστε ποια ήταν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Marc για τις εκλογές 2015 και τι δείχνει η δημοσκόπηση Bridging Europe για τις εκλογές 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.