ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πώς θα πληρώσουν φέτος. Πώς να πετύχετε μεγάλη έκπτωση

Ποιοι και πώς θα πληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ; Πώς να πετύχετε μεγάλη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ;

Αμέσως μετά τις εκλογές θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» της εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Ο φόρος ΕΝΦΙΑ δεν άλλαξε φέτος και θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες επίσης δεν έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και 8 χρόνια αν και θεωρούνται πλασματικές.

Συνολικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,65 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) σε πέντε δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και με βάση το Ε9.

Για φέτος λοιπόν θα ισχύσει η έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους.
Τον φόρο θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όμως κάποιοι μπορούν να γλιτώσουν τον μισό ή ακόμα και ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει στα τέλη Οκτωβρίου με τους προσωπικούς τους κωδικούς να εισέλθουν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet προκειμένου να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα και με την ταυτότητα οφειλής να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν το φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις.

Ειδικότερα:

Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει όμως να υπάρχουν σωρευτικά και οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

Εκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Σημειώνεται ότι στα κτίσματα ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει σε κάθε περιοχή.

Ο τελικός φόρος προκύπτει και από άλλους συντελεστές όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων αν είναι μονοκατοικίας ή ημιτελές.

Στα οικόπεδα ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Διαβάστε ποιες είναι οι οδηγίες για έκπτωση 100% στον ΕΝΦΙΑ και πώς θα έχετε έκπτωση ή απαλλαγή φόρου στον ΕΝΦΙΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.