Τιμή έκπληξη για Πετρέλαιο θέρμανσης 2015-2016: Πόσο θα πληρώνετε για “ζεστές νύχτες”

Ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για το 2015;

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αφού αναμένεται να επιστρέψει σε τιμές 2010, εξαιτίας της πτώσης της διεθνής τιμής του πετρελαίου.

Με προϋπόθεση και ότι δεν θα σημειωθούν ανατροπές στην ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, σε ένα μήνα από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κάνει πρεμιέρα με 0,80 – 0,85 ευρώ το λίτρο, δηλαδή με τιμή μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20%.

Εκτιμάται πως η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 0,80-0,85 ευρώ το λίτρο έναντι 1,05 ευρώ το λίτρο που είχε κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2014.

Με βάση λοιπόν την τρέχουσα εικόνα των διεθνών τιμών (στα 46-48 δολάρια τις τελευταίες ημέρες), η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται να ξεκινήσει χαμηλότερα κατά 20% από πέρυσι.

Η αύξηση των συναλλαγών με πιστωτική κάρτα στα πρατήρια μετέφερε στους καταναλωτές το κόστος προμήθειας, που κυμαίνεται στο 1,5%, ενώ το «καπέλο» συμπεριέλαβε και το κόστος της κεφαλαιακής στενότητας των πρατηριούχων που προέκυψε από την παύση των πιστώσεων από τις εταιρείες εμπορίας, λόγω των capital controls. Αυτή είναι η εξήγηση που δίνουν παράγοντες της αγοράς στην απόκλιση της μείωσης της διυλιστηριακής τιμής με τη λιανική το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Tο διάστημα 3 Ιουλίου έως και 28 Αυγούστου, η τιμή διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ, που αποτελεί την τιμή βάσης για τη διαμόρφωση της τιμής στην αντλία, μειώθηκε σε ποσοστό 13% και διαμορφώθηκε (προ ΦΠΑ) από 1,186 ευρώ το λίτρο σε 1,034 ευρώ το λίτρο.

Το ίδιο διάστημα, η μείωση της τιμής στην αντλία (μέση τιμή Αττικής, όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός) μειώθηκε κατά 9%, παρουσιάζοντας απόκλιση 4% από την τιμή διυλιστηρίου. Στον ίδιο πίνακα προκύπτει και μια μεγάλη απόκλιση διυλιστηριακής τιμής έναντι της τιμής Platts αμόλυβδης, με την πρώτη να υποχωρεί το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 13% έναντι υποχώρησης 30% της δεύτερης. Κύκλοι των ΕΛΠΕ εξηγούν στην «Κ» ότι η απόκλιση αυτή οφείλεται στους φόρους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 64% της τιμής. Η επίδραση των πρωτογενών παραμέτρων (τιμή platts και ισοτιμία ευρώ δολαρίου) στη διαμόρφωση της διυλιστηριακής τιμής περιορίζεται σε ποσοστό μόλις 36% –εξηγούν– και καταλήγουν ότι με βάση αυτό το ποσοστό η διυλιστηριακή τιμή έχει υποστεί μεγαλύτερη μείωση από την τιμή platts σε ποσοστό 2%.

Οι χαμηλές τιμές αναμένεται, πάντως, να ενισχύσουν περαιτέρω τη ζήτηση στην αγορά καυσίμων, η οποία το β΄ τρίμηνο του έτους σημείωσε αύξηση της τάξης του 6% (1,6 εκατ. τόνους). Ο Ιούλιος ήταν ένας πολύ κακός μήνας για την αγορά, η οποία έχασε το 15% του τζίρου της λόγω της αβεβαιότητας από το δημοψήφισμα και τα capital controls, τις απώλειες, ωστόσο, κάλυψε ο Αύγουστος, η ζήτηση του οποίου μετά το β΄ δεκαπενθήμερο ενισχύθηκε σημαντικά και από το εσωτερικό τουριστικό ρεύμα. Τραγική ήταν η πτώση της ζήτησης τον Ιούλιο στη βιομηχανία (-50%) όπως και στις τεχνικές εταιρείες. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου η αγορά αναμένει υποχώρηση της ζήτησης λόγω εκλογών και ΕΝΦΙΑ και στηρίζει τις προσδοκίες της για ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Διαβάστε πώς το πετρέλαιο επιστρέφει σε τιμές 2009 και τι αποκάλυψε ο Βαρουφάκης για πηγές πετρελαίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.