Ωρολογιακή βόμβα για καταθέσεις: Γιατί κινδυνεύουν οι τράπεζες παρά την ανακεφαλαιοποίηση

Γιατί κινδυνεύουν τράπεζες και καταθέσεις παρά την αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση;

Ξεκινά ο αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει σε διάστημα εβδομάδων να προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να ολοκληρώσει έγκαιρα το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς, αν για οποιονδήποτε λόγο μετατεθεί για το 2016, τότε τα δεδομένα θα ανατραπούν και υπάρχει κίνδυνος να τεθεί ξανά ζήτημα για «κούρεμα» καταθέσεων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG, Μπιλ Ρόμπινσον τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα του βρετανικού City είναι τα εμπλεκόμενα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, πράγμα που θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρο για την ΕΚΤ.

Σωτήριο το ευρώ για τη χώρα μας, μιας που λόγω αυτού η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει παρέλθει και έτσι η Ελλάδα να μην θυμίζει κάτι από Λατινική Αμερική, υποτιμώντας το νόμισμα της. Τα capital controls είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αυτή η λύση δεν ήταν διαθέσιμη.

Η πραγματική οικονομία όμως δεν θα αντέξει άλλο να λειτουργεί με αυτά τα μέτρα γιατί ήδη πλήττεται από βαθιά ύφεση και τα πράματα αναμένονται να γίνουν πολύ χειρότερα εάν η χώρα συνεχίσει με αυτά.

Υπάρχει η πιθανότητα οι καταθέσεις να θυσιαστούν στο βωμό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και δικαίως οι Έλληνες ανησυχούν για τα χρήματα τους.

«Δυστυχώς, το φάντασμα του Grexit είναι δύσκολο να ξορκιστεί. Αν δεν υπάρξει αυτή η εμπιστοσύνη, τότε οι Έλληνες θα συνεχίζουν να βγάζουν τα χρήματά τους εκτός των ελληνικών τραπεζών, άρα τα capital controls θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν για κάμποσο καιρό ακόμη. Μόνο που αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και η ζημιά που προκαλείται στην ελληνική οικονομία. Οι συνέπειες όλων αυτών μπορεί να είναι ολέθριες». Τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρόμπινσον

Κρίση ρευστότητας αντιμετωπίζουν τη δεδομένη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες και αν οι έλεγχοι κεφαλαίων συνεχίσουν οι επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν. Η κρίση ρευστότητας θα μετατραπεί σε κρίση αφερεγγυότητας γιατί τα δάνεια των επιχειρήσεων αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των στοιχείων ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Μια μεγάλη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να προσφέρει η ΕΚΤ και να αρθούν οι απαγορεύσεις στην κίνηση κεφαλαίων, μόνο έτσι, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, θα μπορούσε η εμπιστοσύνη στις τράπεζες να αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών. Στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stress test, με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα αποτελέσματα τις άσκησης θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Εν συνεχεία, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο λίγων εβδομάδων προκειμένου να διερευνήσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Αν το ύψος των κεφαλαίων δεν είναι απαγορευτικά υψηλό, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

Για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις, καθώς το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί κυρίως από τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει ΕΚΤ. Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι οι θεσμοί πιέζουν για μια σημαντικού ύψους ανακεφαλαιοποίηση ώστε να θωρακιστεί αποφασιστικά η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και παράλληλα να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Από την αντίπερα όχθη επενδυτές και μέτοχοι τραπεζών πιέζουν ώστε το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης να μην οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων.

Διαβάστε πώς κινδυνεύουν με κούρεμα οι καταθέσεις όπως στο δημοψήφισμα και σε ποιες καταθέσεις θα βάλει χέρι η εφορία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.