Stress tests για Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική: Ποια σε πιο δύσκολη θέση

Τι θα δείξουν τα stress tests για τις Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική;

Η μεγάλη μέρα για τις τράπεζες έφτασε. Σήμερα στις 11.30 ώρα Ελλάδος, η European Banking Authority (EBA) θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα αποκαλύψουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα δείξουν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank θα διαμορφωθούν στα 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές του Reuters στο βασικό σενάριο οι ανάγκες κινούνται στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.

Alpha Bank ΑΛΦΑ: -11,54% το ποσό του βασικού σεναρίου είναι το μικρότερο της αγοράς και κινείται στην περιοχή των 250-270 εκατ. ευρώ με το δυσμενές να διαμορφώνεται στα 2,5-2,7 δισ. ευρω.

Eurobank: το ύψος του βασικού σεναρίου εκτιμάται στην περιοχή των 500-600 εκατ. ευρώ και στο δυσμενές κοντά στα 2,2-2,3 δισ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: 1,6-1,8 δισ. ευρώ και στο δυσμενές άνω των 4 δισ. ευρώ, όπως και το δυσμενές για την Εθνική Τράπεζα.

Θετικά μηνύματα από τους τραπεζίτες στις ελληνικές τράπεζες Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank:

Ισχυρή αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του stress test επικρατεί στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank. Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα της άσκησης, θα είναι καλύτερα των προσδοκιών και θα διαμορφωθούν κάτω από τα όρια των προβλέψεων που έχουν διατυπώσει αναλυτές.

Οι εκτιμήσεις αυτές δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank θα πετύχουν την προσέλκυση επενδυτών και έτσι θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Οι προσδοκίες έχουν οδηγήσει σε άλμα άνω του 70% τις τραπεζικές μετοχές κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Ωστόσο, κρίσιμο ζήτημα για την προσέλκυση επενδυτών και την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίων αποτελεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι ο σχετικός νόμος θα είχε ψηφιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Ο νέος νόμος, που πρέπει να παρουσιαστεί πριν από τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών, θα περιγράφει το πώς θα γίνουν οι αυξήσεις και ποια θα είναι τα δικαιώματα – υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου. Η καθυστέρηση σημειώνεται παρά το γεγονός ότι αν το εγχείρημα δεν ολοκληρωθεί εντός του 2015 και μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο, τότε μπορεί να τεθεί και πάλι ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων.

Ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες του ν/σ για τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατατέθηκε το νομοσχέδιο που διέπει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια σήμερα και η συζήτηση θα αρχίσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία μετά από 10 ώρες.

Σύμφωνα με το νόμο η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα διαμορφωθεί μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που θα “ανοίξει” κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των αυξήσεων που θα πραγματοποιηθούν για την προσέλκυση επενδυτών. «Δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών που καλύπτονται από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης. Η τιμή διάθεσης δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής».

Το ΤΧΣ θα μπορεί να παρέχει κεφάλαια στις Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank μέσω της έκδοσης ειδικών μετατρέψιμων ομολογιών και μετοχών. Σε περίπτωση έκδοσης μετοχών αυτές θα είναι κοινές με πλήρη δικαιώματα. Ο νόμος δεν αποσαφηνίζει το με ποιο τρόπο και σε τι αναλογία μετατρέψιμων ομολογιών – μετοχών θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου, ζήτημα που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες. Το ΤΧΣ θα εκπροσωπείται με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε τράπεζας που έλαβε κεφαλαιακή ενίσχυση από το ταμείο.

Διαβάστε πώς υπάρχει ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων στην ανακεφαλαιοποίηση και γιατί βρίσκονται σε άθλια κατάσταση οι τράπεζες πριν την ανακεφαλαιοποίηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.