Επιβεβαιώνει το bail in από ιδιώτες η Κατσέλη: Τι θα γίνουν οι καταθέσεις

Τι δήλωσε η Λούκα Κατσέλη για το bail in από ιδιώτες; Τι θα γίνουν οι καταθέσεις;

Η συνέντευξη της Λούκας Κατσέλη στην Handelsblatt σχετικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ξεχωρίζει σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο, ενώ δεν λείπουν και τα άλλα δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το πρώτο ερώτημα που θέτει η Handelsblatt στην πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) αφορά την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες. H απάντησή της: «Σε γενικές γραμμές είναι υγιείς. Δεν είμαστε Ισλανδία, Ιρλανδία ή Κύπρος. Καμία από τις τράπεζές μας δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Δεν είχαμε αντιμετωπίσει προβλήματα με ʻτοξικά παράγωγαʼ, ούτε ʻφούσκαʼ στεγαστικών δανείων. Όσον αφορά τη φερεγγυότητα και τη ρευστότητα είμαστε πολύ καλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα οφείλονται σε έξωθεν παράγοντες: ύφεση, φυγή κεφαλαίων, εκροή καταθέσεων, αυξανόμενος αριθμός δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Γι” αυτό βρισκόμαστε τώρα σε φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Η Λούκα Κατσέλη λέει ότι δεν σχολιάζει τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών για να μην προκαταβάλει το αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού στρες-τεστ, που ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου. Εκτιμά ωστόσο ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν πρόκειται να απορροφήσουν ολόκληρο το ποσό των 25 δισ. ευρώ που διατίθεται για την ανακεφαλαιοποίησή τους στα πλαίσια του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση, η πρόεδρος της ΕΕΤ θεωρεί πιθανό ένα κεφάλαιο γύρω στα πέντε με έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει, υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιωτικά κεφάλαια και αυτή είναι και μία «απόδειξη στην εμπιστοσύνη του τραπεζικού συστήματος».

«Δεν θίγονται οι καταθέσεις, αλλά…»

Στο ερώτημα κατά πόσον ιδιώτες πιστωτές θα κληθούν να συμμετάσχουν στην εξυγίανση των τραπεζών, η Λούκα Κατσέλη απαντά ότι το ερώτημα αυτό είναι ανοιχτό και όλοι θα ήθελαν να αποφύγουν, κατά το δυνατόν, μία λύση bail-in.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι «οι καταθέσεις δεν θίγονται, ανεξάρτητα από το ποσό, κάτι που αναφέρεται ρητώς και στο νέο πρόγραμμα προσαρμογής…», «Ναι», διακόπτει ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, «αλλά αυτό ισχύει μόνο εάν η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου».

Η απάντηση της Λούκας Κατσέλη: «Σωστά. Και γι” αυτό υπάρχει συναίνεση να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2015. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα διασφαλίσουν την έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν καταθέσεις 121 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν παραχωρήσει δάνεια 206 δισεκατομμυρίων, κάτι που αποτελεί προφανή δυσαναλογία. Η απάντηση από την πρόεδρο της ΕΕΤ: «Φυσικά. Μεταξύ 2008 και 2015 οι ελληνικές έχουν χάσει καταθέσεις 118 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει η ελπίδα ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα γυρίσει στις τράπεζες, όταν επιστρέψουμε σε ομαλές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες». «Μία από τις προτεραιότητές μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξανακερδίσουμε τις καταθέσεις» λέει η Λούκα Κατσέλη.

Τέλος, θέτει τρεις προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι: ολοκλήρωση ελέγχων από τους πιστωτές, ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης, αποκατάσταση της χρηματοδότησης μέσω του ELA.

Διαβάστε ποιοι θα πληρώσουν το νέο χαράτσι στις καταθέσεις και πώς να προστατευτείτε από νέο κούρεμα καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.