Χόλιγουντ η ορκομωσία στη Βουλή: Ποιες παρουσίες έκαναν πασαρέλα [φωτο]

Ποιες παρουσίες έκαναν πασαρέλα στην ορκωμοσία της Βουλής;

Της εναρκτήριας συνεδρίασης προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος, από τους επανεκλεγέντες αντιπρόεδρους της προηγούμενης Βουλής, ο οποίος πριν την ορκομωσία υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που τον συνόδευσαν.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τελέστηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας, κατά την οποία οι βουλευτές έδωσαν όρκο, άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και άλλοι – κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ – έδωσαν τον πολιτικό όρκο.

«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.

Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αύριο στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση.

Αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Την τιμητική του είχε ο Βασίλης Λεβέντης με τους 8 βουλευτές του, οι οποίοι βρίσκονται στα έδρανα μεταξύ των ΑΝΕΛ και της ΝΔ. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον προσέγγισαν για να τον χαιρετίσουν στην ορκωμοσία της Βουλής.

Μεταξύ αυτών ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Βουλής, Ν.Βούτσης -ο οποίος πήγε και στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού- ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Κατερίνα Παπακώστα, ο υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επιφύλαξε όμως και μια συμβολική «μομφή» στην Ένωση Κεντρώων. «Γεια σας καλώς ήλθατε», τους ευχήθηκε εισερχόμενη στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά είπε στον βουλευτή του κόμματος που καθόταν πίσω από τον κ. Λεβέντη: «Έχετε πιάσει τη θέση του Παύλου Μπακογιάννη. Να το ξέρετε».

Από τους πρώτους υπουργούς που προσήλθαν στην Βουλή ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος έβγαλε και φωτογραφίες της Ολομέλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα λίγο μετά τις 11.00 και είχε θερμή χειραψία με την Ντόρα Μπακογιάννη ενώ εκείνη την στιγμή προσήλθε και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Οι δυο άνδρες χαιρετήθηκαν και είχαν έναν σύντομο διάλογο με εμφανή καλή διάθεση και χαμόγελα.

Ο κ. Τσίπρας χαιρετήθηκε με πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων, όπως και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα και τον βουλευτή του κόμματος Αθ. Παφίλη.

Κάποια στιγμή ακούστηκε ο προεδρεύων Ν.Κακλαμάνης να του λέει: «Κύριε πρωθυπουργέ, έχετε κάνει πηγαδάκι».

Παρούσα στην διαδικασία η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, η οποία κάθισε στα έδρανα των αξιωματούχων, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλη και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ασθενής θα είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στη νέα Βουλή σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς οι γυναίκες βουλευτές που εκλέχθηκαν είναι κατά δέκα λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όταν αριθμούσαν τις 69 συνολικά.

Οι 59 βουλευτίνες της παρούσας Βουλής προέρχονται κατά 32 από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν 44). Οι βουλευτίνες της ΝΔ αυξήθηκαν κατά μια από τις δέκα που είχε στην προηγούμενη Βουλή και πλέον ανέρχονται σε 11.

Σταθερά στον αριθμό των 2 έμεινε η Χρυσή Αυγή. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά μία τις βουλευτίνες της και από δύο που ήταν την προηγούμενη Βουλή τώρα έγιναν 3. Το ΚΚΕ έχασε μια και από τέσσερις «έπεσε» στις 3. Ελαφρά απώλεια, από τρείς σε 2 καταγράφεται και στους ΑΝΕΛ ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση στο ΠΟΤΑΜΙ που από 4 βουλευτίνες που είχε τον Ιανουάριο τώρα μένει σε μία και μοναδική.

Δείτε τις φωτογραφίες με το πως ντύθηκαν οι βουλευτές στην ορκωμοσία της Βουλής:

Διαβάστε ποιοι ήταν οι πρωτάρηδες βουλευτές στη Βουλή και γιατί δεν χαιρετήθηκαν καν μες τη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.