Πρόεδρος ΝΔ Δημοσκοπήσεις: Εκλογές στις 22 Νοεμβρίου, τι λένε τα γκάλοπ

Ποιος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τον πρόεδρο ΝΔ στις εκλογές που θα γίνουν στις 22 Νοεμβρίου;

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν πέντε ώρες η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρουσία εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές για πρόεδρο ΝΔ.

Στόχος της συνεδρίασης ήταν να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, να προσδιοριστούν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, όπως πόσες κάλπες θα στηθούν και σε ποια μέρη και να κλειδώσει το αντίτιμο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για τα εγγεγραμμένα και τα νέα μέλη.

Τον Άδωνη Γεωργιάδη εκπροσωπεί στην ΚΕΦΕ ο συνεργάτης του Στέφανος Σταμούλης, τον Ευάγγελο Μεϊμαρακη ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τάσος Γαϊτάνης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας, και τον Απόστολο Τζιτζικώστα η βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Τα συνολικά 17 μέλη της Επιτροπής, που προεδρεύεται από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, αφού ακούσουν τις εισηγήσεις των τεχνικών συμβούλων για τον χρόνο και το χρήμα που απαιτούνται για να στηθεί ένα ασφαλές πληροφοριακό σύστημα που θα εγγυάται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, θα αποφασίσουν για την ημερομηνία, αλλά και τα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες.

Στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων, πάντως, έχουν αρχίσει να καταστρώνονται προγράμματα περιοδειών που θα κάνουν και οι τέσσερις υποψήφιοι, προκειμένου να κινητοποιήσουν μέλη, φίλους και ψηφοφόρους της ΝΔ να προσέλθουν στις κάλπες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τον πρόεδρο ΝΔ, σε μάχη μεταξύ του νυν (μεταβατικού) πρόεδρου Β. Μεϊμαράκη και του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα τείνει να εξελιχθεί η εσωκομματική κούρσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκλογή του νέου αρχηγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες δημοσκοπήσεις για τον πρόεδρο ΝΔ που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται για λογαριασμό υποψηφίων προκύπτει πως οι Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας προηγούνται με μεγάλη διαφορά απ’ τους άλλους δύο υποψήφιους, τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Άδ. Γεωργιάδη.

Έτσι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι στο δεύτερο γύρο θα πάνε οι Τζιτζικώστας και Μεϊμαράκης, αν και οι δημοσκοπήσεις για τον πρόεδρο ΝΔ δείχνουν ότι αφενός είναι ακόμα νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και αφετέρου οι έρευνες δυσχεραίνονται απ’ το γεγονός ότι γίνονται σε ένα ασαφές ακόμα εκλογικό σώμα.

Οι δημοσκοπήσεις για τον πρόεδρο ΝΔ δείχνουν πάντως και κάτι άλλο: Αν ο αριθμός όσων θα πάνε να ψηφίσουν είναι μικρός, κάτω απ’ το μισό όσων ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 (ήταν 800.000), αυτό ευνοεί τον Μεϊμαράκη. Αν –αντίθετα- πάνε περισσότεροι, τότε ευνοείται ο Τζιτζικώστας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται ισχυρότερος στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου πάντως έχει εκεί να αντιμετωπίσει και τους Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, στην Πελοπόννησο (όπου πάντως ισχυρός εμφανίζεται κι ο Τζιτζικώστας), Στερεά Ελλάδα. Αλλά και στη Β. Ελλάδα, όπου υπερέχει ο Τζιτζικώστας, έχει ερείσματα, προφανώς λόγω της στήριξης απ’ τον Κ. Καραμανλή.

Ο Απ. Τζιτζικώστας υπερέχει στη Β. Ελλάδα, στην Ήπειρο, έχει ισχυρή παρουσία στην Πελοπόννησο, ενώ στη Θεσσαλία το τοπίο δείχνει… περίπου ισοπαλία.

Οι Κυρ. Μητσοτάκης και Άδ. Γεωργιάδης ακολουθούν σε μεγάλη ακόμα απόσταση. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στην Κρήτη όπου θα αναμένονταν υπεροχή του Κυρ. Μητσοτάκη, εκεί εμφανίζονται επίσης ισχυροί τόσο ο Μεϊμαράκης (προφανώς λόγω της στήριξης της Ντόρας!), αλλά και ο Τζιτζικώστας.

Κάτι άλλο ενδιαφέρον στις δημοσκοπήσεις για τον πρόεδρο ΝΔ είναι ότι ο νυν πρόεδρος του κόμματος υπερέχει στις μεγάλες ηλικίες, ενώ ο περιφερειάρχης στις νεότερες.

Διαβάστε τι δείχνει δημοσκόπηση-ανατροπή για τον πρόεδρο ΝΔ, ποιος προηγείται σε νέο γκάλοπ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.