Στα σκαριά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ: Τι ετοιμάζει ο Τσίπρας για τους “λιποτάκτες” και τους 53

Τι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς θα κανονίσει τις συνιστώσες και τους 53;

Στην κομματική σκακιέρα πραγματοποιούνται οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό μετά την αποχώρηση Λαφαζάνη και αρκετών στελεχών, σχεδιάζει τα επόμενα εσωκομματικά βήματα.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα στα σκαριά -Τι θα κάνει με τους «53»

Η ομάδα των «53» είναι για την ώρα ο διαφορετικός πόλος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μετά την αντικατάσταση του Χρήστου Μαντά από τη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έρχεται και η αντικατάσταση του Τάσου Κορωνάκη (είχε παραιτηθεί) από τη θέση του γενικού γραμματέα. Και οι δύο ανήκαν στη λεγόμενη «Ομάδα των 53», η οποία κινείται πιο αριστερά από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ και που ενδεχομένως δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση κατά την ψήφιση των μέτρων του Μνημονίου.

Με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, η θέση του γραμματέα της ΚΟ δόθηκε στην «προεδρική» Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ενώ και η θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταληφθεί από έναν «προεδρικό», τον Παναγιώτη Ρήγα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στις 5:30 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Συνεδριάζει το απόγευμα, στις 5.30, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ολοκληρώσει την επεξεργασία της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συγκληθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η εισήγηση θα περιλαμβάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις προτάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου.

Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, υπάρχει η αρχική πρόταση να γίνει την άνοιξη, αλλά έχουν γίνει και δεύτερες σκέψεις -που, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να επικρατούν- το συνέδριο να διεξαχθεί νωρίτερα, περί τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου. Η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εκλέξει γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν τον Παναγιώτη Ρήγα, και νέα Πολιτική Γραμματεία, που θα οδηγήσουν το κόμμα στο συνέδριο. Ως προς τη στελέχωση της Πολιτικής Γραμματείας, υπάρχει προβληματισμός αν θα πρέπει να συμμετέχουν υπουργοί και αν η συμμετοχή τους μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην αποτελεσματική λειτουργία του κομματικού οργάνου.

Πιθανή επιστροφή απογοητευμένων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η επανασυσπείρωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, είναι πολύ πιθανό μέλη του κόμματος που αποχώρησαν με τη διάσπαση να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει πρόσκληση για κοινή δράση και σχέδιο κομματικής ανασυγκρότησης. Στόχος είναι να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ελκυστικός στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά.

Τι θα κάνει ο Τσίπρας με τις συνιστώσες -Οχι κόμματα μέσα στο κόμμα

Ως προς τη διατήρηση των ιδεολογικών τάσεων, δεν φαίνεται πως γίνεται συζήτηση περί κατάργησής τους. Από τη μία πλευρά οι ιδεολογικές τάσεις αποτελούν ένα κομματικό κεκτημένο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την άλλη γιατί ακόμη και αν καταργηθούν επίσημα, δεν θα καταργηθούν οι ομαδοποιήσεις και οι ιδεολογικοί χώροι, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα παγκοσμίως. Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι πως δεν θα υπάρξει κόμμα μέσα στο κόμμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση που θα αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή και θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο θα έχει σημαντική επίδραση στον ιδεολογικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και θα επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης.

Διαβάστε ποια η νέα γραμματέας-έκπληξη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, και πώς «σφάχτηκαν» εκ νέου Τσίπρας-Μεϊμαράκης στη Βουλή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.