Αγώνας για 2 δις ευρώ, τράπεζες, καταθέσεις

Πώς προσπαθεί η κυβέρνηση να σώσει τις τράπεζες και να αποφύγει κούρεμα στις καταθέσεις;

Σε ράλι για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Για τον λόγο αυτό προχωρά (πιθανότατα αύριο) στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου με τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου, με τις πληροφορίες να μην αποκλείουν «κατεπείγουσα» ψήφισή του ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αλλαγές που προβλέπονται από την εργαλειοθήκη του ΟΟΑΣΑ, ενεργειακά ζητήματα (σ.σ. η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμιση ενέργειας) και συνταξιοδοτικά κενά, ενώ μέχρι το παρά πέντε θα καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθεί η ρύθμιση για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – εάν βρεθεί λύση που να αποκλείει τον ανώτατο συντελεστή 23%.

Να σημειωθεί ότι, ως προς την ενεργειακή κοινοτική οδηγία, η ενσωμάτωσή της εκκρεμεί από την θητεία του προκατόχου του Πάνου Σκουρλέτη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ λόγω της μη εφαρμογής της η Ελλάδα καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούνιο με πρόστιμο ύψους 29.145 ευρώ για κάθε μέρα μη εφαρμογής.

Και ανακεφαλαιοποίηση

Για την αυριανή ημέρα και την αποφυγή ενός κουρέματος στις καταθέσεις έχει προγραμματισθεί και το μείζονος σημασίας νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο να κατατεθεί ακόμη και σήμερα, παρότι εθνική εορτή.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στα κόκκινα δάνεια, η αναφορά σ΄ αυτά αναμένεται να είναι γενική, με την τελική απόφαση να πάρει τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι κοινοτικές πηγές δείχνουν να συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία για «κοινά αποδεκτή λύση» στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μιλώντας για όριο προστασίας «γύρω στις 150-160.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας».

Το Μαξίμου πάντως εστιάζει την προσοχή και στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς η απόσταση που χωρίζει την πρόταση των δανειστών και της κυβέρνησης παραμένει… χαώδης. Το καλό σενάριο αναφέρει συμφωνία σε κατώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο 20.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά.

«Κλείσιμο ματιού» από Γιουνκερ

Από χθες πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο πνέει … άνεμος αισιοδοξίας, ότι αξιολόγηση και ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθούν επιτυχώς και εντός ορίων.

Στο «καλό κλίμα» που διαμορφώθηκε από τις εν Αθήναις συναντήσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί, μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος και να προχωρήσουμε ομαλά», φέρεται να απάντησε στην παρατήρηση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη να διασφαλιστεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα…), προστέθηκε χθες η τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου: η Κομισιόν, είπε, θα δείξει ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας κατά την εξέταση των προϋπολογισμών των χωρών-μελών για το 2016, ανάλογα με τη «συμπεριφορά» που θα επιδείξουν στην προσφυγική κρίση.

Η κίνησή του να εξάρει, αμέσως μετά, τη στάση του κ. Τσίπρα στην μίνι Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής (σ.σ. αποδεχόμενος την προσωρινή φιλοξενία 50.000 προσφύγων), ερμηνεύθηκε ως «πρώτη ένδειξη χαλάρωσης» στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Ερχεται (και) ο Στάινμαγερ

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική την αυριανή έλευση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Οπως σημείωσε πριν δύο εβδομάδες το Euro2day.gr, η επίσκεψη οφείλεται στο ιδιαίτερο «άγχος» του Βερολίνου για το φρενάρισμα των προσφυγικών ροών προς την κεντρική Ευρώπη, αφού το εν λόγω θέμα έχει κοστίσει στην Ανγκελα Μέρκελ και στο κόμμα της, όπως δείχνει η διαρκής δημοσκοπική πτώση.

Ο κ. Στάινμαγερ θα «εποπτεύσει» την δημιουργία των hotspots στα νησιά, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί την Μυτιλήνη μαζί με τον κ. Τσίπρα.

Για αύριο το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά (σ.σ. κοινές δηλώσεις θα γίνουν το μεσημέρι) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε πώς θα γλιτώσετε το κούρεμα καταθέσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.