Νέο αναδρομικό χαράτσι τσακίζει τις αποδοχές: Σε ποιους υπαλλήλους θα εφαρμοστεί

Ποιο το νέο αναδρομικό χαράτσι από το 2011; Πόσα θα χάσουν οι υπάλληλοι των τραπεζών;

Επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών με την οποία ενημερώνει τις τράπεζες να κινήσουν τις διαδικασίες είσπραξης του 1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011 απέστειλε ο ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για ενεργοποίηση διάταξης που θεσπίστηκε το 2012 και προβλέπει την επιβολή εισφοράς 1% στους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ ΟΑΕΔ.

Με απόφαση της τότε Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας και μετά από εισήγηση και των εκπροσώπων των τραπεζών, οι τραπεζοϋπάλληλοι εξαιρέθηκαν από αυτή.

Όμως ο πρώην υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή γνωμοδότηση του 6ου Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί.

Αύριο συνεδριάζει η ΟΤΟΕ, η οποία σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας ζήτησε από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να μην επιβληθεί νέο χαράτσι, επισημαίνοντας ότι οι υπάλληλοι στις τράπεζες δίνουν 1,83% του μισθού τους υπέρ ανεργίας και οι τράπεζες-εργοδότες 3,17% για τον ίδιο σκοπό.

Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ θα επιδιώξει να μην εφαρμοστεί η απόφαση αναδρομικά, καθώς εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα κοστίζει σε κάθε έναν τραπεζοϋπάλληλο τουλάχιστον έναν μισθό.

Αύριο η ΟΤΟΕ θα εξετάσει επίσης ενδεχόμενη προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ποιοι θα πληρώσουν τον θηριώδη φόρο εισοδήματος 65% και ποιοι θα δεχτούν μειώσεις έως 200 ευρώ σε συντάξεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.