Ο Πούτιν τινάζει στον αέρα την Τουρκία: Τέλος ο αγωγός Turkish Stream, πάγωμα επενδύσεων και συλλήψεις

Πώς η Ρωσία τινάζει στον αέρα τον αγωγό Turkish Stream και μαζί ολόκληρη την Τουρκία;

Να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την οικονομία της Τουρκίας απειλεί η Ρωσία, καθώς σε συνέχεια του μπαράζ κυρώσεων που διαρρέει η Μόσχα μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε οτι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream εμπίπτει στα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τα εν λόγω μέτρα εναντίον της Άγκυρας μπορεί ακόμη να περιλαμβάνουν και τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Akkuyu (Ακουγιου) της Μερσίνας-απέναντι από την Κύπρο- που βρίσκεται υπό κατασκευή από τη ρωσική εταιρία Rosatom.

Πέραν αυτού, ο Ρώσος υπουργός, Alexei Ulyukayev, στις δηλώσεις του σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περιορισμοί και στις αεροπορικές συνδέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, τόσο στις προγραμματισμένες όσο και στις πτήσεις τσάρτερ αλλά είναι κάτι που θα αποφασιστεί από το υπουργείο Μεταφορών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συνδέει τις δύο χώρες είναι η ενέργεια, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία, η οποία λαμβάνει πάνω από το 50% των αναγκών της από τη Ρωσία.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία η Τουρκία έλαβε τα 26 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα συνολικά 50 δισ. από τη Ρωσία.

Η εξάρτηση της Τουρκίας μάλιστα στο φυσικό αέριο είναι τεράστια, καθώς η ηλεκτρική παραγωγή της γίνεται κατά 48% από φυσικό αέριο.

Το 25% του φυσικού αερίου είναι για τη βιομηχανία, το 20% για τις κατοικίες και το 6% για τις επιχειρήσεις. Η Τουρκία λαμβάνει φυσικό αέριο και από Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, ενώ από τη Νιγηρία και την Αλγερία λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG.

Αν λοιπόν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο προς την Τουρκία τότε η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα επειδή δεν έχει εναλλακτική βραχυπρόθεσμα.

Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει αν η Ρωσία διακόψει τελικά το φυσικό αέριο, απάντησε ότι «ασφαλώς και θα είναι πρόβλημα», ωστόσο είπε ότι θα προσπαθήσουν να το λύσουν επιστρατεύοντας άλλες δυνατότητες στην περίπτωση που δεν προκληθεί κρίση.

«Θα κάνουμε μεταφορά LNG όσο μπορούμε, θα αυξήσουμε το φυσικό αέριο που λαμβάνουμε από άλλες χώρες», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος ωστόσο πρόσθεσε: «Να μην το δείξει ο Αλλάχ φυσικά, αλλά αν γίνει θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα».

Πιο απαισιόδοξος είναι εκπρόσωπος από τον τομέα του φυσικού αερίου της Τουρκίας ο οποίος εκτιμά ότι ο έλεγχος είναι 100% στα χέρια της Ρωσίας. Δεν αποκλείει το σενάριο ο Ρώσος Πούτιν να δηλώσει ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στον αγωγό ή ότι υπήρξε έκρηξη στον αγωγό και έτσι διακόπτεται το φυσικό αέριο.

Σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο, εκτιμά και εύχεται μέχρι τον νέο χρόνο να έχει λυθεί το θέμα.

Αναφέρει αν γίνει κάτι τέτοιο η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει από πουθενά αλλού τόσο αέριο και η βιομηχανία της χώρας θα σταματήσει.

Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει μέχρι το 2018 που θα είναι έτοιμο το ΤΑΝΑΡ μέσω του οποίου θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Αναφέρει ακόμη ότι από το βόρειο Ιράκ για να έρθει φυσικό αέριο θα πάρει 2-3 χρόνια.

Σήμερα Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλουκάγεφ ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, του γνωστού Turkish Stream, που θα περνούσε από τη Μαύρη Θάλασσα και θα συνέδεε τη Ρωσία με την Τουρκία. Πρόκειται για τον αγωγό του οποίου συνέχεια θα αποτελούσε ο εεληνο-ρωσικός αγωγός για τον οποίο Αλέξης Τσίπρας καία, η οπ84ιμίρ Πούτιν είχαν δώσει τα χέρια την περασμένη άνοιξη.

«Αυτό το πρότζεκτ δε διαφέρει από κανένα άλλο, μιλάμε για τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε επίπεδο επενδύσεων. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά πρότζεκτ, αλλά, όπως και κάθε άλλο τέτοιο πρότζεκτ, υπόκειται στις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, προδιαγράφοντας ουσιαστικά τη μοίρα του αγωγού.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, στα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ίσως περιληφθεί και η ακύρωση της τεράστιας ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε πως οι περιορισμοί στις αερομεταφορές θα αφορούν τόσο τις κανονικές πτήσεις όσο και τις πτήσεις τσάρτερ προς τη γείτονα.

Έλεγχοι προϊόντων και οδηγία στους Ρώσους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να ετοιμάσει, μέσα στις επόμενες δύο μέρες, μέτρα – αντίποινα προς την Τουρκία, μέρος των οποίων ήταν κι όσα ανακοίνωσε ο Ουλουκάγεφ.

Σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με υπουργούς, πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία. Επίσης η Ρωσία καλεί, με οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της, τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν.

Συλλήψεις επιχειρηματιών

Σύμφωνα με τη Hurriyet, χθες Τετάρτη συνελήφθησαν 50 Τούρκοι επιχειρηματίες που βρισκόταν στην ρωσική πόλη Κρασνοντάρ για μια διεθνή αγροτική έκθεση.

Οι επιχειρηματίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο δικαστήριο, «θα παραμείνουν υπό κράτηση επί 10 μέρες προτού απελαθούν», ενώ σε κάθε ένα επεβλήθη στον καθένα πρόστιμο 4.000 ρουβλίων με την αιτιολογία ότι ως λόγο του ταξιδιού τους στην Ρωσία είχαν δηλώσει τον τουρισμό ενώ βρισκόταν στην χώρα για εμπορικούς λόγους.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν επίσης και για κατάσχεση 6 τουρκικών πλοίων που μετέφεραν εμπόρευμα ιατρικού περιεχομένου προς τη Ρωσία.

Διαβάστε πώς αναλαμβάνει δράση στο Αιγαίο η Ρωσία και πώς μπορεί η Ρωσία να γονατίσει την Τουρκία με μια κίνηση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.