Μαζικές κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ξεκινά το ΥΠΟΙΚ. Ποιοι κινδυνεύουν

Ποιοι κινδυνεύουν από τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών;

Με ταχείς ρυθμούς ξεκινά η διαδικασία άμεσης κατάσχεσης όσων χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 70.000 ευρώ.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι καταθέσεις χιλιάδων οφειλετών καθώς δημοσιεύθηκε η απόφαση Δ.ΕΙΣΠΡ. Β 1156479 ΕΞ 2015/2.12.15 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικά με τη διαδικασία δέσμευσης χρηματικών απαιτήσεων και επιβολής κατάσχεσης στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου κατ” εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 30 Β του ΚΕΔΕ.

Τα μέτρα της παραγράφου 5 του άρθρου 30 Β του Ν.δ. 356/1974 επιβάλλονται άμεσα σε κάθε περίπτωση που η Φορολογική Διοίκηση αποστέλλει στα πιστωτικά ιδρύματα (εφεξής Π.Ι.) της χώρας ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου με συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από εβδομήντα χιλιάδες ευρώ (70.000 ευρώ) ανά Α.Φ.Μ., στην οποία προστίθενται οι αναλογούντες τόκοι, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και λοιπές επιβαρύνσεις αυτής, κατά την ειδικότερη διαδικασία και εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην παράγραφο αυτή. Από τις ανωτέρω οφειλές εξαιρούνται όσες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά με αυτοματοποιημένες και συνοπτικές διαδικασίες τις κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές φόρων άνω των 70.000 ευρώ.

Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε τρία βήματα:

* Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα, στην οποία αποτυπώνονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες (εκτός ρύθμισης) οφειλές άνω των 70.000 ευρώ και την αποστέλλει μαζικά σε όλες τις τράπεζες.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές, οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.

* Οι τράπεζες κάνουν μια διασταύρωση με τα στοιχεία των πελατών τους και μέσα σε δύο ημέρες επιστρέφουν τη λίστα στη ΔΗΛΕΔ έχοντας δεσμεύσει ήδη τα ποσά των καταθέσεων (εξαιρουμένων ακατάσχετων λογαριασμών και με βάση τους περιορισμούς που ισχύουν) των πελατών τους.

Το μέτρο της δέσμευσης παρέχει το δικαίωμα στη Φορολογική Διοίκηση να ικανοποιεί, κατά προτεραιότητα, έναντι μεταγενέστερων της δέσμευσης αποκτηθέντων δικαιωμάτων τρίτων, τις απαιτήσεις της από τις δεσμευθείσες χρηματικές απαιτήσεις, με επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η δέσμευση δεν εφαρμόζεται:

α) για χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

β) για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, από τον οφειλέτη, λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό,

γ) για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.

Η ΔΗΛΕΔ «ανεβάζει», την ίδια μέρα, τα στοιχεία των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα taxis στο οποίο έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης (ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ κ.λπ.), ώστε η δέσμευση να μετουσιωθεί σε κατάσχεση.

Ο νόμος ορίζει περιθώριο πέντε ημερών για να ολοκληρωθεί -με ηλεκτρονικό κατασχετήριο- η διαδικασία.

Διαβάστε ποιες καταθέσεις κινδυνεύουν από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις μισθών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.