Φορολογία: Συντελεστής-κόλαση στο 50%. Ποια εισοδήματα θα πληρώσουν το “μάρμαρο”

Αυξήσεις-φωτιά με την νέα φορολογία για φυσικά πρόσωπα με το συντελεστή να φτάνει και το 50%. 400 εκατ. ευρώ ελπίζει να αποκομίσει η κυβέρνηση από τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση των φόρων αναζητά η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα όμως το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει φόρους πολλών ταχυτήτων έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους όσοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ανεβαίνει στο 50% για τα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.

Αυτό σε συνδυασμό με την έκτακτη εισφορά ανεβάζει τη φορολόγηση ακόμη και στο 55% για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων με πολύ υψηλά εισοδήματα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πάντως ισχυρίζονται πως ο στόχος είναι να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις σε εισοδήματα ως 30.000 ευρώ (μεικτά) τον χρόνο.

Κυβερνητικά στελέχη ο στόχος είναι μέχρι περίπου τα 30.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις να είναι ελάχιστες ενώ στα μικρά εισοδήματα στόχος είναι να υπάρξει σημαντική μείωση του φόρου.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου.

Ταυτόχρονα θα υπάρχει αφορολόγητο μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες, ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά ο συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου θα είναι χαμηλότερος τον ισχύοντα σήμερα.

Εξετάζεται μάλιστα ο συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου της νέας ενιαίας κλίμακας να είναι 10% – 15%.

Με τον τρόπο αυτή η κυβέρνηση στοχεύει να μην αυξήσει τον συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 20% και τελικά στο 26%.

Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για την φορολογική δήλωση του 2016.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.