Καταρρέει η κυβέρνηση: Δημοσκοπήσεις, ασφαλιστικό και απώλεια της δεδηλωμένης

Γιατί φοβούνται στη κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις και την εξέλιξη με το ασφαλιστικό;

Ο φόβος κι ο τρόμος του Μεγάρου Μαξίμου έχουν γίνει οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ανοίγει συνεχώς.

Ωστόσο ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα που δίνουν τα μυστικά γκάλοπ που έχει στα χέρια του πρωθυπουργικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο to ασφαλιστικό-φορολογικό να περάσει με τις ψήφους της συγκυβέρνησης.

Στο Μαξίμου φοβούνται ότι κάποιοι -ενδεχομένως και περισσότεροι απ’ όσους πιθανολογούνται- βουλευτές θα αρνηθούν να δώσουν ψήφο στο ασφαλιστικό-φορολογικό, αν με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα και οι ίδιοι δεν θα επανεκλεγούν.

Μάλιστα, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στους βουλευτές της περιφέρειας αλλά και του λεκανοπεδίου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πίεση των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που ετοιμάζονται.

Εάν λοιπόν υπάρξει μπαράζ από αρνητικές δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανόν να μην περάσουν τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την κυβέρνηση η οποία επιθυμεί διακαώς να κλείσει η αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και αφετέρου το αργότερο ως τον Ιούνιο να έχουν υπάρξει οι διευθετήσεις στο θέμα του δημόσιου χρέους.

Στον αντίποδα, το θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι αυτή τη στιγμή μπροστά, ωστόσο δυο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι ακόμα έτοιμη να κυβερνήσει.

Αυτό ενδεχομένως δίνει στην κυβέρνηση τον πολιτικό χρόνο να ανακάμψει. Ένα άλλο πρόβλημα είναι για την κυβέρνηση είναι ότι μειώνεται συνεχώς το ποσοστό όσων θεωρούν πως πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης φαίνεται να προτιμά ο ένας στους δυο πολίτες και μάλιστα το 37,2% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Μετατίθεται στο συνέδριο

Στο μεταξύ, με φόντο όλα αυτά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αν και ήταν προγραμματισμένο για τον Απρίλιο φαίνεται ότι μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι και ενδεχομένως το 2017. Άλλωστε δεν θα ήταν και τόσο έξυπνο η κυβέρνηση να επιβαρυνθεί και με την αναπόφευκτη εσωκομματική γκρίνια και αμφισβήτηση που θα φέρει ένα συνέδριο.

Διαβάστε τι περικοπές θα επιβάλλει η κυβέρνηση σε συντάξεις και εφάπαξ μπροστά στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.