Μαρινόπουλος: Ξεκίνησε το ξεπούλημα. Ποιος αγοράζει τη ΦΑΜΑΡ

Ποιες είναι οι εξελίξεις στον όμιλο Μαρινόπουλο; Σε ποιανού τα χέρια θα καταλήξει η ΦΑΜΑΡ;

Μυστικοπάθεια επικρατεί γύρω από την επικείμενη πώληση της φαρμακοβιομηχανίας Φαμάρ, με τον ανταγωνισμό -ελληνικό και πολυεθνικό- να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του ενδιαφέροντος που έχει για την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2015 είχε διαρρεύσει από το πρακτορείο Βloomberg ότι ο όμιλος Μαρινόπουλου που ελέγχει τη Φαμάρ έχει αναθέσει στην αμερικανική εταιρεία Jefferies να βρει αγοραστή.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο, η πλήρης πώληση της εταιρείας θα μπορούσε να αποφέρει έως και 400 εκατ. ευρώ στον όμιλο που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται την αλυσίδα καταστημάτων Carrefour Μαρινόπουλος και την GAP.

Παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζουν ότι η πώληση της Φαμάρ εφόσον κλείσει θα είναι το μεγαλύτερο deal όχι μόνο της φετινής χρονιάς αλλά και αρκετών ετών που έπονται, καθώς αναμένεται να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στην αγορά όχι μόνο στο επίπεδο της βιομηχανίας αλλά και στη διανομή.

Το εύλογο λοιπόν ερώτημα είναι ποιοι τελικά θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση της εταιρείας.

1) Ανεπιβεβαίωτες πηγές τονίζουν ότι ήδη έχουν διαρρεύσει κάποιες φήμες που θέλουν ελληνική δύναμη που πρωταγωνιστεί στο χώρο του φαρμάκου και διατηρεί δική της παραγωγή να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον αγοράς της Φαμάρ.

Μέσω αυτής σκοπεύει να διεκδικήσει κυρίαρχη θέση στη διανομή -η ενδιαφερόμενη εταιρεία ήδη συνεργάζεται με τη Φαμάρ καθώς αυτή διανέμει τα φάρμακά της- αλλά και δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη, καθώς η πωληθείσα εταιρεία διατηρεί παραγωγικές μονάδες σε ευρωπαϊκά κράτη.

2) Την ίδια στιγμή άλλοι παράγοντες τονίζουν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο κοινοπραξίας δυνάμεων μεταξύ -δύο- ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να διεκδικήσουν την ανταγωνίστρια εταιρεία και τα «χρυσά συμβόλαια» συνεργασίας που έχει με πολυεθνικούς κολοσσούς.

3) Στους ενδιαφερόμενους αγοραστές δεν θα πρέπει τέλος να αποκλείονται και πολυεθνικές δυνάμεις. Κυρίως αυτές που έχουν διανομή, δηλαδή εμπορικές θυγατρικές στην Ευρώπη, αλλά όχι παραγωγή, καθώς εδρεύουν εκτός της Κοινότητας.

Ωστόσο, παρά τις φήμες, κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον της Φαμάρ. Αν δηλαδή αλλάξει επιχειρηματικά χέρια και αν αυτό τελικά συμβεί τι ποσοστό θα διατηρήσει η νυν ιδιοκτησία.

Το σίγουρο είναι ότι μία μετάβασή της σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς. Πάντως υπό τις παρούσες συνθήκες με την εταιρεία να διατηρεί συμβόλαια συνεργασίας με πολλές πολυεθνικές, πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η πώλησή της -μερική ή ολική- σε Έλληνα παίκτη.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1949 και το 2014 ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 455 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 430 εκατ. ευρώ το 2013.

Κατά τα τελευταία χρόνια η εταιρεία είχε ακολουθήσει μια στρατηγική της επιθετικής ανάπτυξης και αυτό οδήγησε σε μια σειρά εξαγορών στη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Σήμερα, η ΦΑΜΑΡ λειτουργεί ένα δίκτυο 11 μονάδων παραγωγής σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, 4 κέντρα ανάπτυξης και 3 κέντρα διανομής.

Διαβάστε σε ποια ελληνική αλυσίδα πουλήθηκαν τα σούπερμάρκετ Βερόπουλος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.