Πανελλήνιες 2016: Χαμός με τις βάσεις, ποιες πέφτουν-ποιες ανεβαίνουν

Ποιες βάσεις πέφτουν και ποιες βάσεις ανεβαίνουν τώρα που αλλάξαν οι Πανελλήνιες για το 2016;

Οι διπλές εξετάσεις με δύο μηχανογραφικά και δύο εξεταστικές επιτροπές είναι τα βασικά συστατικά που χαρακτηρίζουν τις φετινές Πανελλήνιες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στα Παιδαγωγικά, που από φέτος αποτελούν ένα ξεχωριστό πεδίο, αναμένεται πτώση στις βάσεις κυρίως στα τμήματα των περιφερειακών σχολών.

Σημαντικός παράγοντας θα είναι ο καταμερισμός του αριθμού εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.

Οι αλλαγές στα πεδία

Ανθρωπιστικών Σπουδών: Το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων δίνει την επιλογή στους υποψηφίους με την εξέταση ακόμη ενός μαθήματος να ανοίξουν ένα επιπλέον πεδίο σχολών και τμημάτων.

Για πρώτη χρονιά οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν έχουν πρόσβαση στις οικονομικές σχολές, ενώ απώλεια για τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελούν και οι παιδαγωγικές σχολές που εντάσσονται σε ξεχωριστό πεδίο. Ο περιορισμός σε τέσσερα μαθήματα πολύ πιθανόν να ρίξει τις βάσεις, αν όχι στη Νομική (σ.σ.: ήδη τα μόρια έπεσαν κατακόρυφα πέρσι σχεδόν στην πλειοψηφία των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης) στις άλλες σχολές.

Οι υποψήφιοι μπορεί να «δυσκολευτούν» με το μάθημα των Λατινικών, στο οποίο έχει αυξηθεί η ύλη και με το νέο σύστημα εντάσσεται στη διδασκαλία μόνο στη Γ’ Λυκείου και όχι και στη Β’ όπως ίσχυε μέχρι πέρσι. Παράλληλα, τα Αρχαία και η Έκθεση κρύβουν αρκετές φορές παγίδες για τους υποψηφίους.

Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών: Αποτελεί το πιο μαζικό επιστημονικό πεδίο, καθώς σε αυτό εντάσσονται 109 πανεπιστημιακά τμήματα και 87 τμήματα ΤΕΙ.

Στα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής έχει αλλάξει η ύλη και έχει προστεθεί επιπλέον βάρος για τους μαθητές.

Δεδομένης της περσινής καταβαράθρωσης των βάσεων εισαγωγής σε πολλές σχολές, ακόμα και 1.000 μορίων, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πολύ πιθανόν να διατηρηθούν οι βάσεις στα ίδια επίπεδα.

Επιστημών Υγείας: Περιλαμβάνει την Ιατρική σχολή, αλλά και Βιολογία, κτηνοτροφία, επιστήμες τροφίμων καθώς και τα παραϊατρικά που αποτελούν δημοφιλείς επιλογές. Τα τέσσερα μαθήματα πιθανόν να εκτοξεύσουν τις βάσεις στην Ιατρική, αλλά και στις συναφείς στρατιωτικές σχολές.

Επιστήμες Εκπαίδευσης: Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να κρατήσει σε σταθερά επίπεδα τις βάσεις είναι ίσως η μειωμένη ζήτηση, εξαετείς της απουσίας των μόνιμων διορισμών στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής: Στάσιμες αναμένονται οι βάσεις στις οικονομικές σχολές, με πιθανότητα ανόδου εξαιτίας του μαθήματος Αρχές Οικονομική Θεωρίας που θα ανεβάσει το μέσο όρο. Μικρή άνοδος ίσως σημειωθεί και στις σχολές Πληροφορικής, καθώς όσοι κατευθυνθούν εκεί από την ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής δεν έχουν το βάρος της Φυσικής και της Χημείας στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Διαβάστε τα SOS για την συμπλήρωση του νέου μηχανογραφικού για τις Πανελλήνιες.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.