Θράσος χωρίς όρια από Τουρκία: Πώς παίρνει 3 δις από Ευρώπη, εκβιασμοί φωτιά Ερντογάν

Χωρίς όρια η θρασύτητα της Τουρκίας για το πρσφυγικό. Με εκβιασμούς στην Ευρώπη ο Ερντογάν πρσβλέπει να βάλει στην τσέπη από αυτή την υπόθεση 3 δις και όχι μόνο.

Ένα ασύλληπτο παζάρι φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το προσφυγικό και αυτό στις πλάτες της Ελλάδας και των αθώων προσφύγων που δίνουν μάχη για να έχουν μία καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι αποκαλύψεις έρχονται από το Euro2day.gr και από τις οποίες προκύπτει πως ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση εν μέσω σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων, έχει να αντιμετωπίσει και την εχθρική στάση πολλών χωρών της Ευρώπης που κατακρίνουν καθημερινά την χώρα πως δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων.

Τα έγγραφα αυτά δείχνουν πως από τις 16 Νοεμβρίου όταν είχε συμφωνηθεί το λεγόμενο action plan ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά απειλεί την Ευρώπη και ζητώντας ως αντάλλαγμα τόσο την οικονομική ενίσχυση όσο και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στην ουσία τα έγγραφα δείχνουν πως οι Τούρκοι απείλησαν τόσο τον Ντόναλτν Τουσκ όσο και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με τα εξής:

– Πως θα στέλνει με λεωφορείο τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήνει τους μετανάστες να πνίγονται στη θάλασσα

– Απαιτεί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια να γίνουν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, απειλώντας πως διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.

– Απαιτεί επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και άνοιγμα νέων κεφαλαίων, χωρίς να δέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

– Ο Ερντογάν απαίτησε να καθυστερήσει η έκθεση προόδου της Τουρκίας, προκειμένου να βοηθηθεί ο ίδιος και να κερδίσει τις εκλογές.

Από τα έγγραφα αποκαλύπτονται και οι διάλογοι, όπου ο Ερντογάν φαίνεται εριστικός και αλαζονικός και μάλιστα φέρνει σαν παράδειγμα την Ελλάδα που έλαβε μέσω των Μνημονίων τεράστια ποσά, έτσι ώστε να ζητήσει και εκείνος περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται το Euro2day.gr “εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κ. Τουσκ του απάντησε πως δεν μπορούν να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις με τον Ερντογάν να τον διακόπτει και να λέει πως η Τουρκία έχει ήδη δώσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατόπεδα προσφύγων και δεν δέχεται συστάσεις από κανέναν.

Όταν μάλιστα ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε στην πιθανή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, ο κ. Ερντογάν φέρεται και πάλι να τον διέκοψε και του απάντησε πως δεν τον αφορά τι θα κάνουν με τη Συνθήκη Σένγκεν.

Μάλιστα, απευθυνόμενος σε Τουσκ και Γιούνκερ, είπε ο Ερντογάν: “εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;”.

Αναφερόμενοι στην έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ερντογάν έγινε έξαλλος με τα σχόλια Τουσκ και Γιούνκερ και τους απάντησε: “Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο”., διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Γιούνκερ απάντησε τον Ερντογάν πως η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ίδιου του Ερντογάν, κάτι που θύμωσε ακόμα περισσότερο τον Ερντογάν και απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ του είπε πως ο Γιούνκερ είναι ασεβής και πως κατά την άποψή του η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της και δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες, θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία”.

Από τότε και μετά και με τις απειλές της Τουρκίας σε ισχύ, άρχισαν να πιέζουν πολύ περισσότερο την Ελλάδα και αυτές οι πιέσεις θα ενταθούν από την Τετάρτη, καθώς η Ε.Ε. θα διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Από την πλευρά της, η Γερμανία κατηγορεί την Κομισιόν για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και για αυτό το λόγο η Άνγκελα Μέρκελ πλέον έχει αναλάβει δράση και έχει συχνές επαφές με την τουρκική ηγεσία.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επίσημα δεν έχει ενημερωθεί για το παιχνίδι της Τουρκία και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ήδη πως ακόμα και τα hot spots να έχουν φτιαχτεί, θα συνεχίσει να δέχεται σοβαρές πιέσεις. Μάλιστα, με την αξιολόγηση να εκκρεμεί ακόμα, η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο σε αυτό το απίστευτο παιχνίδι έρχεται από την Ουάσινγκτον, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ μετά από πίεση του Λευκού Οίκου θα βάλει στο παζλ και της αξιολόγησης και το προσφυγικό.

Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι και ο μηχανισμός ESM τρέχουν να κλείσουν τη διαπραγμάτευση μέχρι τον Απρίλιο με την ΕΚΤ να προειδοποιεί για αυξημένους κινδύνους στην ευρωζώνη από το εξωτερικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν που θέλει γρήγορα την αξιολόγηση και θέλει να εντάξει και το προσφυγικό στο πακέτο, προκειμένου να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν για να αποτελειώσει την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.