Ιστορικό κραχ στο Χρηματιστήριο: Κατέρρευσαν οι τράπεζες – Ποια τα καταστροφικά σενάρια

Ποιο το ιστορικό κραχ στο χρηματιστήριο; Πώς κατέρρευσαν οι τράπεζες;

Βουτιά στο κενό έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές παρουσιάζουν σημάδια κατάρρευσης.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μια ανάσα από το -8% και χτύπησε νέο ιστορικό χαμηλό, ξυπνώντας σε πολλούς μνήμες του καλοκαιριού μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 464,23 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 7,87%!

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αγορά προεξοφλεί το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το κακό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά τροφοδοτείται και από το εξωτερικό λόγω της πορείας των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ωστόσο, το κερασάκι στην τούρτα -όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- είναι το ρευστό πολιτικό σκηνικό, με τις φήμες για την προσφυγή στον λαό αλλά και τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού.

Το χειρότερο λοιπόν σενάριο, αυτό του χάους και της καταστροφής, αποτιμά το ελληνικό χρηματιστήριο ότι έρχεται, καθώς το ένα κραχ διαδέχεται το ένα μετά το άλλο, με τις 4 συστημικές τράπεζες στο -30% καταγράφοντας συνεχή ιστορικά χαμηλά, ενώ διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά, καθοδικά το ψυχολογικό, ιστορικό και τεχνικό σημείο στήριξης των 470 μονάδων.

Θυμίζουμε ότι 471,5 μονάδες έγραψε το χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2012, την περίοδο της καταστροφής και της χρεοκοπίας.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο προκάλεσαν τριγμούς σε ολόκληρη την αγορά. Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο μέσο μιας νέας «καταιγίδας», από την οποία είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρει να βγει αλώβητος. Η Eurobank έκλεισε στο -29,20%, η Εθνική στο -29,06%, την Πειραιώς στο -27,21% και την Alpha Bank στο -17,65%.

Σχεδόν το ήμισυ των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες έχει σχεδόν εξαϋλωθεί.

Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πλέον υποχωρεί κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από 11,5 δισ. στις αρχές του νέου έτους, καθώς η Alpha Bank χάνει από τις αρχές του έτους 55,02%, η Εθνική 58,02%, η Πειραιώς 64,39% και η Eurobank 62,69%.

Και όλα αυτά, όταν σήμερα και αύριο, η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου και θα έχει επαφές με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας κινήσεις που θα περιφρουρούν την κεφαλαιακή επάρκεια και δεν θα αποκλίνουν,- αν δεν υπερθεματίζουν κιόλας -, από τη λογική των σεναρίων των πρόσφατων stress test.

Απογοητευτική ήταν και η εικόνα για τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη ΔΕΗ να «τηρεί την τάση της να ακολουθεί τον τραπεζικό κλάδο», καθώς σήμερα σημείωσε απώλειες 12,50%, τις υψηλότερες από τις μη τραπεζικές μετοχές. Λάμδα, ΟΛΠ και Βιοχαλκο σημείωσαν απώλειες άνω του 9%, ενώ στο -8,40% έκλεισε η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και στο -8,85% της Ελλάκτωρ.

Καμία μετοχή δεν κατάφερε να ελέγξει σε «λογικά» επίπεδα τις απώλειες της, πλην της Motor Oil και της Grivalia, οι οποίες έκλεισε στο -1,45% και -1,66% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο και Folli Follie, και άνω του 3% σε ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Διψήφια ποσοστά πτώσης σημείωσαν τέσσερις μετοχές του Mid Cap, η Αττικής (-19,83%), Frigoglass (-18,94%), MIG (-12,90%) και Ιντρακομ (-12,46%). Μόνο οι Ευρωπαϊκή Πίστη (+6,35%) και η Πλαίσιο (+2,53%) κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, με αρκετά μάλιστα τεμάχια όγκου.

Διαβάστε πώς το κραχ στο Χρηματιστήριο επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις και γιατί βρίσκεται ένα βήμα πριν το κραχ η Deutsche Bank.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.