Capital controls: Νέα χαλάρωση, τι ισχύει για τις αναλήψεις

Ποιες τραπεζικές συναλλαγές επηρεάζει η νέα χαλάρωση των capital controls;

Σε νέα χαλάρωση των capital controls προχωρεί η κυβέρνηση με τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να δημοσιοποιείται εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το πράσινο φως για χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών σε συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά όχι στις αναλήψεις.

Η τελευταία χαλάρωση των capital controls έγινε στις 12 Ιανουαρίου και αφορούσε σε διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και τις αποπληρωμές δανείων.

Με την τότε απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών και προέδρου της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, Έλενας Παπαδοπούλου, παρέχονταν νέες διευκολύνσεις, καθώς αυξάνονταν τα όρια που έχουν οι τράπεζες για να εγκρίνουν αιτήματα μεταφοράς χρημάτων από επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΕΚΤ συναίνεσε στη νέα χαλάρωση των capital controls παρά το γεγονός ότι η βελτίωση της πορείας των καταθέσεων στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016, ανεκόπη απότομα τον Φεβρουάριο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν οι εβδομαδιαίες αναλήψεις των 420 ευρώ ανά λογαριασμό με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εισροών – εκροών να καταστεί εκ νέου αρνητικό.

Διαβάστε τι ζημιά προξένησαν τα capital controls στην ελληνική οικονομία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.