Φοροκαταιγίδα με νέο χαράτσι: Φόρος και στις τραπεζικές συναλλαγές, τι θα γίνεται στις αναλήψεις

Τι θα προβλέπει ο νέος φόρος για τις τραπεζικές συναλλαγές και συγκεκριμένα για τις αναλήψεις;

Εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές. Μέσω επιστολής της Λούκας Κατσέλη για λογαριασμό της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών φαίνεται μάλιστα ότι ο φόρος δεν θα αφορά κάποιες, αλλά όλες τις συναλλαγές.

Οι τράπεζες λοιπόν αντιδρούν στον φόρο που φαίνεται ότι θα … κάτσει στο πέντε τοις χιλίοις. Με απλά λόγια μιλάμε για μια επιβάρυνση 2 ευρώ για κάθε ανάληψη της τάξης των 420 ευρώ, όπως δικαιούται κάθε πολίτης λόγω των capital controls, επιβάρυνση μικρή ίσως σκεφτεί κανείς αλλά εάν πολλαπλασιαστεί επί τις αναλήψεις του έτους, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν θα περιορίζεται μονάχα στις αναλήψεις μετρητών αλλά σε όλες τις συναλλαγές μέσω τράπεζας, δηλαδή στις αγορές, στις καταθέσεις, στις αγορές μέσω κάρτας κλπ.

Το που θα μπει ο φόρος προκύπτει από τις αντιρρήσεις των τραπεζών που λένε ότι θα χρειαστούν ένα μήνα για τις αλλαγές των ATMs και τρεις μήνες για τα μηχανήματα POS.

Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για αντικίνητρο για όσους επιλέγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα μπει και εκεί.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι θα προκληθούν αδικίες μεγάλης έκτασης, αφού η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλή για το ίδιο ποσό, για παράδειγμα, όταν κατατίθεται από τον εργοδότη και όταν γίνονται αναλήψεις από τους εργαζόμενους, όπως και όταν γίνεται μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό του ίδιου καταθέτη.

Η επιμονή της ελληνικής πλευράς σε ένα τέτοιο μέτρο αναμφίβολα επιβεβαιώνει την αίσθηση της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται από τους δανειστές, προκειμένου να διευρύνει τη φορολογική βάση όχι επιβαρύνοντας περαιτέρω τα μεσαία εισοδήματα, αλλά συρρικνώνοντας την «ομπρέλα» του αφορολογήτου μόνο πάνω από εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ. Ήδη, μετά από την τελευταία συνάντηση, άρχισε να διαφαίνεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική πλευρά, καθώς αν επιλέξει να διατηρήσει το αφορολόγητο στα σημερινά επίπεδα των 9.500 ευρώ, τότε ο πήχης των επιβαρύνσεων θα πρέπει να μπει πολύ χαμηλότερα από τις 30.000 ευρώ του αρχικού ελληνικού σχεδίου, πλησιάζοντας επικίνδυνα στο όριο των 20.000 ευρώ.

Με δεδομένο, δε, ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συμπεριλάβει και τους αγρότες στην κλίμακα των μισθωτών- με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό δημοσιονομικά- θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτο ένα μικρό- το πόσο μικρό θα φανεί στη σημερινή συνάντηση- «ψαλίδισμα» στο αφορολόγητο, έτσι ώστε να μοιραστούν κάπως καλύτερα τα βάρη αλλά και οι εντυπώσεις.

Διαβάστε πόσο θα πληρώνετε το λίτρο της βενζίνης με τον νέο φόρο στην αμόλυβδη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.