Χωρίς οίκτο περικοπές από τρόικα: Γκρεμίζονται οι επικουρικές-στα 20 χρόνια η εθνική σύνταξη, που φτάνει το αφορολόγητο-ποιοι θίγονται

Πόσο θα είναι τελικά οι περικοπές στην εθνική σύνταξη και στις επικουρικές και μέχρι που θα φτάνει το αφορολόγητο;

Με το… πιστόλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται για άλλη μια φορά η Ελλάδα καθώς ο επόμενος γύρος με τους δανειστές αναμένεται να είναι και ο πιο σκληρός. Τα μέτρα που απαιτούν οι Θεσμοί είναι ιδιαίτερα σκληρά και αν κλείσει η συμφωνία το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματα εκατομμυρίων πολιτών.

Ειδικά αν προκύψει μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Αν αποφασιστεί «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ θα επηρεαστούν άμεσα περισσότερα από τρία εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι. οι δανειστές πιέζουν για μείωση του αφορολογήτου, μεταφέροντας το βάρος των αλλαγών στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των 7.000 ευρώ.

Για να ξεπεράσει το σκόπελο, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι θα χαμηλώσει τον πήχη πολύ πιο κάτω από τις 30.000 ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, αν και δύσκολα θα αποφύγει τελικά το “ψαλίδισμα” στο αφορολόγητο.

Συνολικά, οι κατηγορίες εργαζομένων που θα πληγούν αριθμούν 5,4 εκατομμύρια άτομα. Από αυτούς, περίπου 1,445 εκατομμύρια δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και δεν πρόκειται να θιγούν. Εκείνοι που κινδυνεύουν είναι όσοι εμφανίζουν αποδοχές από 10.000 έως 40.000 ευρώ, δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα (να σημειωθεί ότι η έκπτωση φόρου αφορά όλους όσους εμφανίζουν αποδοχές έως και 42.000 ευρώ τον χρόνο). Αν υιοθετηθεί το παραπάνω σενάριο, οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 400-500 ευρώ κατ’ άτομο.

Στο ασφαλιστικό, οι δανειστές έχουν ενστάσεις για το ύψος των μελλοντικών συντάξεων και ήδη η ελληνική πλευρά εξετάζει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για πάνω από 26 έτη ασφάλισης και “ψαλίδισμα” τους ως τα 25 έτη.

Ενδεχόμενο μείωσης της εθνικής σύνταξης– όπως ζητάνε οι δανειστές- δεν συζητά η ελληνική πλευρά.

Εξετάζει, ωστόσο, την αύξηση στα 20 αντί 15 των ετών ελάχιστης ασφάλισης γι’ αυτή την εθνική σύνταξη.

Το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης είναι αν θα υπάρξουν περικοπές ή όχι στις κύριες συντάξεις και, αν ναι, από ποιο ύψος και πάνω. Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει αυτό το μέτρο και, αν χρειαστεί να υποχωρήσει, να το κάνει μόνο για τις υψηλές συντάξεις, άνω των 1.200-1.400 ευρώ. Στον “αέρα” παραμένει η προσωπική διαφορά, άρα και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Χαώδης είναι η διαφορά ως προς τις επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές θεωρούνται δεδομένες και θα πρέπει να αποφέρουν πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Το όλο ζήτημα παίζεται στο αν θα επηρεαστούν όλες οι επικουρικές συντάξεις ή θα «σωθούν» όσες φτάνουν μέχρι το επίπεδο των 120 ευρώ.

Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευράς και στα “κόκκινα” δάνεια, καθώς ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, όπως στην Κύπρο, η ελληνική πλευρά ζητάει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας για 3 έτη και την πρόβλεψη ορίων για όρια για καταναλωτικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αγνωστο είναι το θα γίνει με τα νέα μέτρα της περιόδου 2016-2018 και αν αυτά θα συνδεθούν με τη συζήτηση για το χρέος. Υπάρχει η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ που ζητά μέτρα εκτός πραγματικότητας τα οποία μπορεί να φτάνουν τα 9 δις ευρώ ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε συζητήσεις ακόμη και για παρεμβάσεις της τάξης των 4-5 δις ευρώ.

Σήμερα αναμένεται ο νέος κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:
10.00 Ενέργεια
12.00 Kαταπολέμηση διαφθοράς
14.00 Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας
16.30 Δικαιοσύνη
18.00 Κόκκινα Δάνεια

Διαβάστε τις αλλαγές στις κλίμακες για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα λόγω φορολογικού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.