Τέλος χρόνου: «H Ελλάδα χρεοκοπεί το καλοκαίρι»

Ποιο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Foreign Policy για τη χρεοκοπία της Ελλάδας;

Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών από όλο τον κόσμο φθάνουν στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, η Αθήνα και οι δανειστές της διαφωνούν, για άλλη μια φορά, για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και τη διαδικασία αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλογα με την κατάληξη της οποίας θα αποδεσμευτούν 5 εκατομμύρια ευρώ ή 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το Foreign Policy.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται τα χρήματα για να μπορέσει να καταβάλει μια δόση αποπληρωμής χρέους ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο.

Η δόση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος διάσωσης 95 δισεκατομμύριων δολαρίων το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να τραβήξει την Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα συμφώνησε να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών αναμορφώνοντας το συνταξιοδοτικό της σύστημα, αυξάνοντας το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και αυξάνοντας και τη φορολογία.

Τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται τώρα στον πυρήνα της αντιπαράθεσης είναι ένα μέρος της κανονικής πρώτης δόσης του προγράμματος, που είναι ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι το 2010 η Αθήνα είχε, ήδη, λάβει περίπου 264 δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα διάσωσης από την Ευρώπη και από το ΔΝΤ.

Για όσους παρακολουθούν την ελληνική κρίση, τα ζητήματα είναι πάρα πολύ γνωστά.

Οι δανειστές θέλουν η Αθήνα να δεσμευτεί σε εξοικονόμηση δαπανών περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή αλλιώς περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Εντούτοις, το ΔΝΤ και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαφωνούν για το κατά πόσο αυτό είναι αρκετό για ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις του προγράμματος διάσωσης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εξοικονόμηση αυτή είναι αρκετή για να φτάσει η Ελλάδα σε πρωτογενές πλεόνασμα, εξαιρώντας τους τόκους, ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, κάτι που κρίνεται αρκετό για να είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη καθώς θεωρεί ότι οι περικοπές δαπανών – οι οποίες δεν έχουν καν κατατεθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο, πολύ περισσότερο δεν έχουν εγκριθεί – θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα μόνο της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι χαμηλότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ζητά από τη Γερμανία, και τις άλλες χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος και να «κόψουν» μέρος του ελληνικού χρέους.

Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή τη Γερμανίας και μόλις πριν λίγα 24ωρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα.

Τόσο ο Schaeuble όσο και ο Έλληνας ομόλογό του Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να συμμετάσχουν στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων αναμένεται επίσης να συζητηθεί στο περιθώριο των συνομιλιών που θα γίνουν στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, αλλά κανείς δεν περιμένει να υπάρξει κάποια λύση άμεσα.

Αυτό το αδιέξοδο είναι η τελευταία πράξη του δράματος σε μια κρίση που κρατά καιρό και δεν φαίνεται να τελειώνει άμεσα.

Το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων και κλειστών τραπεζών, οι Έλληνες απέρριψαν, σε δημοψήφισμα, τα μέτρα λιτότητας και τελικά μετά υποχρεώθηκαν να επωμισθούν ακόμη σκληρότερα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Έκτοτε, ο Α. Τσίπρας έχει γίνει ένας από τους πιο μεγάλους επικριτές του ΔΝΤ και της συμφωνίας για το χρέος. Χωρίς βοήθεια η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τα χρέη της το καλοκαίρι, ενώ η Ευρώπη και το ΔΝΤ κρατούν την τύχη της Ελλάδας στα χέρια τους.

Διαβάστε ποια η ανάλυση της Goldman Sachs για το Grexit και το χρέος που κόβει την ανάσα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.