Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Οι εκλογές, η έξοδος και το κρυφό “όπλο” ενάντια στις Βρυξέλλες

Ποιο είναι το κρυφό χαρτί του Τσίπρα για να πιέσει τις Βρυξέλλες; Τι ισχύει με το ενδεχόμενο των εκλογών;

Δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την περιρρέουσα κατάσταση.

Όλο και πιο περίπλοκο γίνεται το παζλ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στην επόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ στην «εξίσωση» προστίθεται και ο αμερικανικός παράγων, καθώς η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει υπέρ των απόψεων του ΔΝΤ, επαναφέροντας στη συζήτηση το ζήτημα του χρέους και της βιωσιμότητας του.

Η απειλή της τριπλής ευρωπαϊκής κρίσης – Ελλάδα, δημοψήφισμα για Brexit και προσφυγικό – έχει κεντρική θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό του Μαξίμου για να κλείσει η συμφωνία χωρίς να νομοθετηθούν τελικά τα«εφεδρικά» μέτρα των 3,6 δις ευρώ.

Εξ ου και η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών ότι, παρά την εμπλοκή και τη μετωπική σύγκρουση με το ΔΝΤ, μπορεί να επέλθει συμβιβασμός στο, πιθανό, έκτακτο Eurogroup της Τρίτης του Πάσχα – εξ ου και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παίζει ανοιχτά μεν, κρατά διακριτικά στο τραπέζι δε, το χαρτί των εκλογών σε περίπτωση τελικού αδιεξόδου.

«Η κυβέρνηση δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια» ήταν ηχθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί εκλογών, δημοψηφίσματος και οικουμενικής – μια δήλωση, όμως, που σε αντίθεση με την πάγια πρακτική, δεν έκλεισε κατηγορηματικά την πόρτα της εκλογικής… φιλολογίας.

«Μας ζητούν να υπογράψουμε τον πολιτικό μας θάνατο»

Την ίδια ώρα, δε, και ενώ στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν ακόμη και… πιθανές ημερομηνίες εκλογών όπως η 12η Ιουνίου, κυβερνητικά στελέχη έσπευδαν να υπενθυμίσουν το «έως εδώ» του Αλέξη Τσίπρα.

«Εάν μας ζητάνε να υπογράψουμε αυτά τα μέτρα, μας ζητάνε να υπογράψουμε τον πολιτικό μας θάνατο. Δεν θα το κάνουμε», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, για να προσθέσει:

«Ας πάρει επιτέλους θέση η Ευρώπη απέναντι στο ΔΝΤ. Αν αναλάβει ο Σόιμπλε την ευθύνη να διαλύσει την Ευρώπη, ας το κάνει. Ας αναλάβει την ευθύνη και του Brexit, και των διαλυμένων συνόρων που θα γεμίσουν την Ευρώπη πρόσφυγες…».

Πίσω από αυτή τη ρητορική, η γραμμή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου δεν περιλαμβάνει, στην πραγματικότητα, σχεδιασμό για εκλογές, ούτε για ηρωϊκές εξόδους.

Περιλαμβάνει όμως έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο – εκείνον της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα την ώρα που η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί το δημοψήφισμα της βρετανικής «εξόδου», το προσφυγικό τέλμα και την πολιτική κρίση της Ισπανίας.

Διάσταση και μεταξύ Βερολίνου- Βρυξελλών

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχουν πλέον διαφορές απόψεων και αποκλίνουσες επιδιώξεις μεταξύ των Ευρωπαίων ως προς τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος: Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει πάρει σαφή θέση ότι δεν χρειάζονται τώρα πρόσθετα προληπτικά μέτρα και πιέζει για ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με συνολική συμφωνία, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ επιλέγουν την τακτική των «καθυστερήσεων», ώστε να πιεσθεί περισσότερο η ελληνική πλευρά και να αναγκασθεί να γίνει ενδοτικότερη.

Σ’ αυτή την τακτική αποδίδεται η ουσιαστική απόρριψη του αιτήματος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπως και το γεγονός ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έσπευσε να ορίσει ημερομηνία σύγκλησης του Eurogroup – κίνηση που θα αποκλιμάκωνε την ένταση, θα διέλυε τις εντυπώσεις περί υποβόσκουσας ρήξης και θα καθησύχαζε τις αγορές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε αορίστως ότι το Συμβούλιο θα συνεδριάσει «την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα», συντηρώντας την αβεβαιότητα και ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των ανησυχιών για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος» για να μελετηθούν νομικά και πολιτικά ζητήματα – μεταξύ άλλων «και το θέμα του χρέους», το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αναδιαρθρωθεί.

Διαβάστε πώς αλλάζει το σκηνικό των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο παραίτησης Τσίπρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.