Ανασχηματισμός-εξπρές και στη ΝΔ: Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται. Τι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Τι περιλαμβάνει ο εσωτερικός ανασχηματισμός στη ΝΔ;

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το Kέντρο φέρνουν αλλαγή πλάνων και στη Συγγρού, αφού πρωταρχικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει η διεύρυνση της ΝΔ.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης όχι μόνο ανέτρεψε τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών, αν και η ηγετική ομάδα επιμένει πως το φθινόπωρο το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα είναι πλέον κοινωνικό, με το «τσουνάμι» φόρων που έρχεται, αλλά «τρέχει» και τον ανασχηματισμό στη ΝΔ.

Άλλωστε, ο κ.Τσίπρας μέσω του ανασχηματισμού θα χρησιμοποιήσει και πρόσωπα του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ, κυρίως σε μια προσπάθεια να μεταλλάξει το κόμμα του σε κεντροαριστερό, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα, πλέον, που τίθεται είναι το ποιος θα προλάβει πρώτος να κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές αλλαγές που θα υπηρετήσουν και τη διεύρυνση.

Οι εισηγήσεις που δέχεται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ανασχηματισμό που θα περιλαμβάνει αλλαγές τόσο στο επίπεδο των τομεαρχών όσο και στο κομματικό επίπεδο και στα πρόσωπα που κατοικοεδρεύουν στη Συγγρού.

Αυτό,όμως, που δεν έχει αποφασιστεί είναι ο χρόνος. Δηλαδή, οι αλλαγές αυτές να γίνουν άμεσα ή τον Σεπτέμβριο, αφού ακολουθεί περίοδος καλοκαιρινής ραστώνης. Είναι, ουσιαστικά, το ίδιο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει και ο Αλέξης Τσίπρας για το πότε θα αλλάξει το κυβερνητικό του σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, στον τρίτο όροφο της Συγγρού, όλοι και όλα έχουν μπει στο μικροσκόπιο και αξιολογούνται καθημερινά, ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το μήνυμα Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα τοποθέτησης των τομεαρχών, ότι κανένας δεν είναι μόνιμος. Άλλωστε, ο γραμματέας της ΚΟ, Κώστας Τσιάρας, κρατάει σημειώσεις για την παρουσία των βουλευτών στο Κοινοβούλιο και, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενημερώνει τη Συγγρού.

Από την άλλη, αυτό το «βαθμολόγιο» θα αποτελέσει και εργαλείο στα χέρια του Μητσοτάκη για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων όταν έρθει η ώρα, αφού η αδράνεια κάποιων θα δώσει το πάτημα που ψάχνει η Συγγρού για να αφήσει κάποιους εκτός.

Αλλαγές στους τομεάρχες

Πέρα από αυτό,όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ θα προχωρήσει σε «ανασχηματισμό» των τομεαρχών του,όταν αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης Τσίπρα, για προφανείς λόγους, αξιοποιώντας και βουλευτές που τώρα δεν συμμετέχουν στο σχήμα, ενώ ανασυγκρότηση θα υπάρξει και στους συντονιστές. Εκεί,όμως, που αναμένεται να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές είναι στο οργανόγραμμα της Συγγρού, παρά το γεγονός ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός απο τις τελευταίες τοποθετήσεις που έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τις γραμματείες του κόμματος, στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού επικεφαλής είναι ο Γιάννης Οικονόμου, στη Γραμματεία Προγράμματος ο Γιώργος Στεργίου, στη Γραμματεία Οργανωτικού ο Βασίλης Σπανάκης, στη Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων ο Νίκος Κωστόπουλος και στη Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Τάσος Γαϊτάνης. Επίσης, στη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων βρίσκεται ο Βασίλης Ξυπολιτάς, στη Γραμματεία Κοινωνίας-Κόμματος η Ζωή Ράπτη, στηΓραμματεία Διεθνών Σχέσεων ο Γιάννης Σμυρλής, στη Γραμματεία Εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα ο Θοδωρής Κόλλιας, στη Γραμματεία Γυναικών η Μαρία Συρεγγέλα, στη Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων ο Γιώργος Σταμάτης, στη Γραμματεία Αγροτικού ο Γιώργος Ανέστης και στη Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Πάντως, εκτός από τις γραμματείες, αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόσωπα πρώτης γραμμής. Μάλιστα, οι «κακές γλώσσες» λένε πως στο στόχαστρο είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος. Αν και πηγές της Συγγρού επιμένουν πως δεν υπάρχει ζήτημα με τον βουλευτή της Β΄ Αθηνών, στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της ΝΔ έχει γίνει πολλή κουβέντα. Εν τω μεταξύ, θα υπάρξουν και νέες τοποθετήσεις σε θέσεις «κλειδί», όπως σε αυτήν του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του κόμματος, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα υπάρξει και αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ.

Φορέας υποδοχής νέων προσώπων

Πέρα από τις αλλαγές,όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στη διεύρυνση του κόμματος και σε αυτό το πλαίσιο το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί, όπως ενημερώνεται το «Π»,ένας φορέας υποδοχής νέων προσώπων.

Ουσιαστικά, αυτός ο φορέας θα αποτελεί τον προθάλαμο για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη από άλλα κόμματα.

Βέβαια, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ και με την παρουσία του στο Συνέδριο της Δράσης έδειξε ότι είναι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία με όσους μπορούν να υπηρετήσουν το μεταρρυθμιστικό Κέντρο. Εξάλλου, αυτό που θα επιδιώξει να αναδείξει, από εδώ και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι το δίπολο μεταρρυθμιστές εναντίον λαϊκιστών.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως, εκτόςαπό τις διαβουλεύσεις και τις επαφές που γίνονται στο παρασκήνιο,όταν έρθει η ώρα των εκλογών, οι συνεργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, αλλά θα μπορούν να κρατήσουν και την αυτονομία των κομμάτων ή των πολιτικών φορέων τους οποίους εκπροσωπούν, πέρα από τα μεμονωμένα πρόσωπα που θα μεταπηδήσουν στη ΝΔ.

Διαβάστε ποιοι βουλευτές δεν χάνουν την καρέκλα τους με τον ανασχηματισμό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.