Ανασχηματισμός: Πώς εξαφανίζει τους αντάρτες. Θυσία Τσακαλώτου

Πώς ο ανασχηματισμός “σκοτώνει” τους αντάρτες; Ποια η παρεμβολή Τσακαλώτου;

Παρά την έντονη φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, ότι το νέο Ασφαλιστικό – φορολογικό δεν θα περάσει από τη Βουλή ή θα περάσει με διαρροές βουλευτών, τελικά δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο.

«Μπετόν» φαίνονται προσώρας οι 153 απέναντι στο Ασφαλιστικό.

Σε αυτό, βέβαια, βοηθάει και το σενάριο περί ανασχηματισμού, που διαδίδει στοχευμένα το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις των βουλευτών.

Τώρα, κατά την προσφιλή συνήθειά τους, ορισμένοι βουλευτές της κυβέρνησης που μέχρι πρότινος ήταν επικίνδυνοι για να καταψηφίσουν το Ασφαλιστικό, τα μαζεύουν και βγαίνουν στο αντάρτικο μόνο για τον ΦΠΑ 24%.

Από πλευράς του, ο Τσακαλώτος άφησε, στον Γ. Χουλιαράκη, την τελευταία διαπραγμάτευση, υπό την επίβλεψη της «Ομάδας Παππά» (Τζανακόπουλος, Κουτεντάκης) για το «καυτό» θέμα των μέτρων προληπτικού χαρακτήρα.

Όλες οι «κόκκινες γραμμές» του υπουργού Οικονομικών (αφορολόγητο, λίγες αποκρατικοποιήσεις, μη αναλυτική καταγραφή των επιπρόσθετων εφεδρικών μέτρων κ.λπ.) έχουν καταπατηθεί. Η κυβέρνηση συνθηκολόγησε και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ παρέμεινε χωρίς ρύθμιση του χρέους.

Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου, την επόμενη εβδομάδα, φέρνει και συνολικό ανασχηματισμό του οικονομικού επιτελείου, αφού ούτε τα βαριά φορομπηχτικά μέτρα αποφεύχθηκαν, ούτε η αναδιάταξη του χρέους ξεκίνησε.

Κουρασμένος και απογοητευμένος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε στον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη, την τελευταία διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς», υπό την επίβλεψη φυσικά της «Ομάδας Ν. Παππά» (Τζανακόπουλος, Κουτεντάκης κ.λπ.) για το «καυτό» θέμα των μέτρων προληπτικού χαρακτήρα που ζητάει το ΔΝΤ και το ζήτημα του
χρέους.

Τη Δευτέρα, όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, θα έχει καταλήξει και η νομική μορφή του Μηχανισμού Διόρθωσης Δημοσιονομικών Αποκλίσεων, που στην ουσία υλοποιεί τις 4 αρχές στις οποίες είχε συμφωνήσει ο υπουργός Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση).
Η παραίτηση του Ε. Τσακαλώτου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών (την οποία πρώτο είχε αποκαλύψει προ 15 ημερών το «Π» και κατόπιν ενισχύθηκε από πλήθος διεθνών και εγχωρίων δημοσιευμάτων) είναι, πλέον, δεδομένη.

Διαβάστε ποιοι υπουργοί φεύγουν με τον ανασχηματισμό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.