Eurogroup: Θρίλερ με χρέος και ΔΝΤ – Τι αποφασίζουν για κούρεμα και εκταμίευση δόσης

Ποιες οι εξελίξεις στο Eurogroup; Τι αποφασίζουν για κούρεμα χρέους και εκταμίευση δόσης από ΔΝΤ;

«Ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να επιτύχουμε τη συμφωνία με το ΔΝΤ» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ «δεν αποτελεί επιλογή», πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την «επιθυμία τους να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει εμπειρία στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».

Επίσης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά ο τρόπος να γίνει πιο διαχείριση η ετήσια επιβάρυνση από το χρέος.

«Υπάρχει λόγος που πρέπει να εξετάσουμε την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί είναι πολύ υψηλό και θα υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Η ανάλυση του χρέους το δείχνει αυτό. Πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομιών εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».

Ταυτόχρονα, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και στο Βερολίνο και, συγκεκριμένα, στη στάση που θα κρατήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς εκτιμάται ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πιθανό να επιχειρήσει να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, διαμηνύοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους ότι το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι είναι αισιόδοξος πως σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής, δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

“Όλοι ανυπομονούν για το σημερινό Eurogroup. Πιστεύω ότι αυτό το Eurogroup θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος”, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ερωτηθείς για το εάν θα συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε:”Σίγουρα θα είναι μέρος των συζητήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές, το Eurogroup, έχουν ορίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξαιρουμένου του ονομαστικού κουρέματος, και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του νομικού πλαισίου του ESM και του EFSF”.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σαπέν: «Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα»

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει, χρειάζεται βεβαιότητες, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε μία συμφωνία που θα εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η οποία πέρασε πρόσφατα πολύ σκληρά μέτρα (από το κοινοβούλιο).

«Ηρεμη αισιοδοξία»

«Σύνθετη και πολυδιάστατη» χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα και το χρέος ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στο Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι επικρατεί «ήρεμη αισιοδοξία», μετά την ψήφιση των μέτρων από την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί έχει «πολλές μεταβλητές», οι οποίες αφορούν το προφίλ του χρέους και συγκεκριμένα μέτρα και ότι σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα «ολοκληρωμένο πακέτο».

Βερολίνο: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το χρέος

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του σημερινού Eurogroup. Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε χθες και κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και η εκπρόσωπός του. Το υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει την ίδια ώρα ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Γεγονός είναι ότι Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσει εκ νέου από τη γερμανική Βουλή. Και εκεί τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς δύσκολα, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνα για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι δεν είναι μόνον η σθεναρή αντίσταση πολλών βουλευτών του κόμματός τους, των Χριστιανοδημοκρατών, σε οποιαδήποτε νέα παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. Ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα έδινε τροφή και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εμφανίζεται πλέον να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά. Γι΄ αυτό και ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όταν θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές.

Διαβάστε πώς στυλώνει τα πόδια και αδειάζει τον Τσίπρα στο Eurogroup η Λαγκάρντ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.