Eurogroup: Τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα από τη συμφωνία

Τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα από τη συμφωνία στο Eurogroup;

Με συμφωνία για την αξιολόγηση, τη δόση και το χρέος έκλεισε η σχεδόν 11ωρη, συνεδρίαση του Eurogroup.

Στα θετικά της συνεδρίασης του Eurogroup υπολογίζεται η απόφαση για εκταμίευση δόσης συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, η οποία όμως θα έρθει σε δύο υποδόσεις των 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Στα αρνητικά η αναμενόμενη εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να δίνει ελάχιστα για το χρέος, μεταφέροντας τις αποφάσεις για το μακροπρόθεσμο χρέος μετά το 2018 και την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016, ενώ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ρυθμίζεται άμεσα, από Τετάρτη, το θέμα του χρέους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Τα συγκεκριμένα μέτρα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, ενώ τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα”»για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

​Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν ότι συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Αναμενόμενο ήταν και το γεγονός ότι η εκταμίευση των υποδόσεων συνδέθηκε με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και στη συμπλήρωση ή διόρθωση ορισμένων σημείων στα δύο πολυνομοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την κάλυψη των 100εκατ ευρώ, που αντιστοιχούν στα αναδρομικά του ΕΚΑΣ για το 1ο εξάμηνο του έτους και μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν θα επιστραφούν.

Οι δανειστές φαίνεται να ζήτησαν ισοδύναμες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του πλεονάσματος όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η στρατηγική Tσίπρα για την επόμενη μέρα

Έχοντας «κλειδώσει» την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες ανεβάζουν στροφές εστιάζοντας στη στρατηγική της «επόμενης μέρας».

Οι τρεις άξονες

Όπως περιγράφει η δημοσιογράφος Στέλλα Γκαντωνά αρμόδιες πηγές του Μαξίμου προϊδεάζουν ότι η στροφή στην καθημερινότητα βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπουργών. Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να «τρέξουν» μία σειρά από νομοσχέδια αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία θα σηματοδοτήσουν αλλαγή σελίδας.

Μεταξύ άλλων αναμένονται τα σχέδια νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις αδήλωτες καταθέσεις, τις δημόσιες συμβάσεις κ.α. Παράλληλα, η αξιολόγησή τους από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το τελικό βαθμολόγιο θα δείξει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων . Επ’ αυτού είναι ήδη γνωστό ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επεξεργάζεται τις προτάσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Από το Μαξίμου θα επιχειρήσουν το επόμενο διάσημα θεσμικές αλλαγές, ενώ σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr σύντομα στην ημερήσια διάταξη θα μπει και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα πάντως, δεν κρύβουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα χαρτί που η κυβέρνηση θα παίξει λίγο αργότερα και αφότου αποκατασταθεί και πάρει τα πάνω της η οικονομία.

Τέλος, η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται επίσης στον άμεσο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Αυτή τη βδομάδα, όπως όλα δείχνουν, η ηγετική ομάδα θα αποφασίσει αν το δεύτερο Συνέδριο θα γίνει στα μέσα του Ιουλίου ή αν θα πάει για το φθινόπωρο. Το κλίμα πάντως από την πτέρυγα των «53» είναι ότι «χρειαζόμαστε χρόνο. Να μη πάμε βεβιασμένα σε ένα συνέδριο μέσα στο καλοκαίρι». Μένει ωστόσο, να συνεδριάσει η πολιτική Γραμματεία –κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της εβδομάδας- για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε πότε αποφάσισε το Eurogroup για κούρεμα χρέους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.